HABERDAR ANALİZ | NADİR ULUS
Kuzey Kore, atom bombasından daha kuvvetli, daha çok enerji açığa çıkaran ve daha tehlikeli sonuçlar oluşturabileceği değerlendirilen “Hidrojen Bombası” denemesi yapıyor. Kuzey Kore’nin, balistik füze teknolojisi geliştirmesi normalde, Güvenlik Konseyi’nin 1874 sayılı kararına göre yasak.
İsrail kaynakları, Kuzey Kore’nin, İran’dan daha büyük bir tehdit olduğunu dile getiriyor.
Hidrojen Bombası Buluşunun Tarihi Süreci…
Hidrojen bombasının 1952 yılında ABD tarafından geliştirildi ve ilk deneme 1954 yılında Marshall adalarında yapıldı.
ABD’nin Hiroşima ve Nagasaki’de kullandığı ve yaklaşık 200 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan atom bombaları 13 ve 21 kiloluk yıkım gücüne sahipti.
Sovyetler Birliği’nin test ettiği hidrojen bombası ise 50 megatonluk etkiye sahipti ve ABD’nin kullandığına oranla 3800 kat daha güçlüydü.
Kuzey Kore Nükleer Denemeleri….
2006 ve 2009’da birer nükleer silah denemesi yaptı. Yaptığı nükleer denemeler sonrası;
12 Şubat 2013’da, 4,9,
06 Ocak 2016’da 5,1,
14 Mart 2016’da 3,1 büyüklüklerinde depremler olmuştu.
09 Eylül 2016 günü, Kuzey Kore, o döneme kadar yaptığı en büyük nükleer denemeyi gerçekleştirdi ve patlama ülkenin kuzeydoğusunda, 5,3 büyüklüğünde deprem meydana getirdi. Haber üzerine Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Laos’taki Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesinden ayrılıp ülkesine döndü.
ABD son olarak Kuzey Kore’nin Japonya’ya doğru füze fırlatmasının ardından Güney Kore’ye THAAD füze sistemini konuşlandırmıştı.
Kuzey Kore hafta sonu da yeni nesil roket motoru denemesinin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un katılımıyla Sohae fırlatma tesisinde yapıldığını duyurmuştu.
Kim, törende yaptığı konuşmada, denemeyi ‘tarihi öneme sahip büyük bir olay’ şeklinde tanımlayarak, yeni motorun Kuzey Kore’nin uzay programı için ‘devrim niteliğinde bir buluş’ olduğunu belirtmişti.
Hidrojen bombası denemesi ve olay yaratacağı iddia edilen yeni motor denemeleri ABD ve müttefiklerini endişelerindirdi.
21.03. 2017 tarihli haberlerde, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Güney Kore ziyaretinde Pyongyang yönetimine karşı ‘askeri eylemin de masada olabileceğini’ belirtmiş, “Stratejik sabır politikası sona erdi. Yeni bir dizi diplomatik, güvenlik ve ekonomik yaptırımları araştırıyoruz. Tüm seçenekler masada” demiş ancak Çin ziyaretinde üslubunu yumuşatmıştı.
Guney Kore ziyaretinde, ABD Dışi şleri Bakanı Rex Tillerson’un açıklamasından sonra, Kuzey Kore bir video yayınladı.
Videoda;
Güney Kore ile ABD’nin ortak askeri tatbikatında, ABD’ye ait USS Carl Vinson uçak gemisi patlatılıyor ve Alevler içinde kalan ABD’ye ait bir B-1B savaş uçağının görüntüsüne yer veriliyor.
Ruhani’nin Moskova Ziyareti…
28 Mart 2017 tarihli haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek üzere Moskova’da bulunan Ruhani’nin heyetinde yer alan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Reuters’a verdiği röportajda, Rusya’nın İran’a ait askeri üslerini, Suriye’deki teröristlerle mücadele için “gerekli oldukça” kullanabileceğini açıkladı.
Rusya, Suriye’deki terörist gruplara hava operasyonları düzenlemek için geçen yaz İran’ın Hamedan üssünü kullanmıştı. Böylece, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez yabancı bir ülke bir İran üssünü kullanmış oldu.
Güney Çin Denizi
28 mart 2017 tarihli haberde, Güney Çin Denizi’ndeki yapay askeri ada inşaatleri ile ilgili haberler yer aldı…
Haberlerin, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Güney Kore ve Çin ziyaretlerinin akabinde yer alması, olayın sıcaklığını koruduğunu gösteriyor.
-Güney Çin Denizi’nin ve yeni uydu görüntülerinin önemi nedir…?
Dünyanın en önemli deniz ticaret güzergahlarından olan Güney Çin Denizi, zengin hidrokarbon rezervlerine sahip.
Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi’ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına ABD ve bölge ülkeleri karşı çıkıyor.
Yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Tayvan, Brunei ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Çin hükümeti, birkaç yıl önce yapay adalarda altyapı çalışmaları başlatmış ve kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu savunmuştu.
Yeni Uydu Görüntüleri…
ABD merkezli Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) adlı düşünce kuruluşu tarafından Şubat 2017 ayında çekilen ve kısa bir süre önce paylaşılan fotoğraflarda, Güney Çin Denizi’ndeki resifleri kumla doldurarak inşa edilen yapay adalarda görüntülenen uçak hangarlarıyla ilgili yeni uydu görüntülerini yayınladı.
Hughes Resifi, Subi Resifi, Gaven Resifi ve Johnson Resifi’nde çekilen görüntülerde;
3 yapay ada üzerine kurulu tesislerdeki hangar inşaatlarının tamamlanmak üzere ve altyapı çalışmaları neredeyse tamamlamış durumda,
Yapay adalarda, düzinelerce uçak hangarı ve üst düzey radar kapasiteleri neredeyse kullanılabilir durumda.
Yapay adaların her biri aynı anda 24 savaş jeti ve dört-beş adet büyük bombardıman uçağını barındırabilecek durumda…
Uydu fotoğraflarında, uçak pistleri, hangarlar, radar yerleri ve füze platformları görülüyor.
Yedi ayrı adaya füze savunma sistemi ve uçaksavar yerleştirildi.
Hangarlara, J-11 ve Su-30 savaş uçakları, H-6 bombardıman, H-6U tanker uçağı, Y-8 nakliye ve KJ200 uyarı ve kontrol uçaklarının gizlenebilecek.
En büyük hangarlar, Y-20 ve Il-76 dev nakliye uçaklarıyla Il-78 büyük tanker uçakları için tasarlandı.
CNN’e bilgi veren uzmanlara göre, yeni tesisler Çin ile dünyayı karşı karşıya getiren çekişmeli bölge üzerindeki askeri üstünlüğünü daha da güçlendirecek ve tesisler Çin’in bölgede bir Hava Savunma Birliği kurmasını da sağlayabilir.
Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde çekilen fotoğraflarda ise, aynı bölgede havaalanı, hangarlar, savaş uçakları, kuleler açık şekilde yer alıyordu. Resiflere ilk uçakların 12 Temmuz tarihinde indiği açıklanmıştı.
Çin ve Rusya Tatbikatı (Güney Çin Denizi)…
Eylül 2016 ‘da, Çin ve Rusya, Güney Çin Denizi’nde birlikte tatbikat yapmıştı.
ABD Tatbikatı (Güney Çin Denizi) ….
Mart 2017 başında, ABD, Sefer Özgürlüğü Operasyonu Devriyesi adı verilen tatbikatta;
Güney Çin Denizi üstünde, ABD savaş uçakları uçmuştu. F-18 ve diğer jetler, USS Carl Vinson uçak gemisinden peş peşe havalanmıştı.
ABD donanması, savaş gemisine aldığı uluslararası ajansların muhabirleri aracılığıyla nükleer yakıtla hareket eden USS Carl Vinson’dan fotoğrafları dünyaya geçmişti. Fotoğraflarda, uçaklara yüklemek üzere füze taşıyan askerler dikkat çekiyor.
ABD donanmasından Tuğmiral James Kilby, “Biz geçmişte buradaydık, gelecekte de olacağız ve müttefiklerimize güven vermeyi sürdüreceğiz” açıklaması ile Pekin yönetimi ve ABD’nin müttefiklerine mesaj vermişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, tatbikattan kaygı duyduklarını belirterek tepkilerini Washington’a ilettiklerini söylemişti.
HABERDAR ANALİZ | NADİR ULUS