Stres, birçok çalışan için yaptıkları işin bir parçası.
Psikolog Sherry Benton’a göre, işinizle ilgili yönetilebilir düzeyde stres yaşamak ile daha çok bir ruh sağlığı sorunu olan tükenmişlik sendromu arasına çok fark var.
Dailymail’deki habere göre, hizmetlerini online olarak sunan terapi sitesi TAO Connect’in kurucusu olan Benton, ilaç ve tedaviyle yönetilebilen bir durum olan depresyonun çoğunlukla teşhis edilebildiğini ancak akıl sağlığını olumsuz etkilemesine rağmen kariyer yaşamında tükenmişlik sendromunun çoğu zaman fark edilmediğini söyledi.
Kariyer ve iş arama sitesi Career Builder tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ABD’dli çalışanların %61’i işlerinde “tükenmişlik” hissettiğini; üçte birinden fazlasıysa işleriyle ilgili olarak yüksek veya çok yüksek stres ve kaygı yaşadıklarını söylüyor.
Doktor Benton’a göre “Çoğunlukla akıl sağlığı ve akıl hastalığını tek bir boyut gibi görüyoruz, ama bunlar farklı yapılar. Akıl sağlığınız yüksek veya düşük düzeyde olabilir ve ruh hastalığı yaşadığınıza dair kuvvetli belirtiler gösteriyor olabilir ya da hiç belirti göstermiyor olabilirsiniz.”
1. Uykusuzluk ve aşırı yorgunluk
Uyku bozuklukları Doktor Benton’a göre işle ilgili tükenmişlik sendromuna dair net bir belirti. İş yaşantısı kişiyi enerjik hissettirmeli ve günün sonunda bir işi başarmış olmak bir ödül duygusu yaşatmalı.
2. İşyerinden destek görmemek
Kötü yönetilen bir yerde çalışmak veya yeterince destek elamanınız olmaması da işyerinde tükenmişlik sendromuna yol açabilir. Bazı işlerde uzun saatler çalışmak kaçınılmaz olsa da, “profesyonel işkolikler” uzun vadede kendilerine yarardan çok zarar veriyor.
3. Yaptığınızla gurur duymamak
Genellikle tükenmişlik sendromuna yol açan en büyük etken fazla çalışmak olsa da, Doktor Benton insanların genellikle anlamlı bulmadıkları veya kendilerine bir tür gurur duygusu hissettirmeyen ve yaşam tarzlarıyla uyumlu olmayan bir işte çalışmanın da tükenmişlik sendromuna yol açabileceğini söylüyor.
4. Mükemmel olmaya çalışmak
Doktor Benton’a göre sürekli mükemmel olmaya çalışıp bu gerçekleşmeyince hayal kırıklığına uğramak da tükenmişlik hissetmeye sebep olabilir.
“İşe böyle yaklaştığınızda, azalan marjinal verim noktasına geliyorsunuz. Konsantrasyonunuz bozuluyor, odaklanmak zor hâle geliyor ve yaptığınız her iş daha zor ve karmaşık oluyor. Uzun süre tükenmişlik durumunda çalışmayı denemek beyninizin tüm hafıza istemini etkiliyor “
“Bunun sonucu olarak daha az verimli hale geliyor ve hayatınızda denge olmadığı için kendinizi olduğunuzdan daha yetersiz hâle getiriyorsunuz.”
5. Dinlenmeye zaman ayırmamak
Benton’a göre aile ve dostlarla birlikte zaman geçirmek veya kariyerinizle ilgili olmayan yaratıcı bir işle uğraşmak iş ve yaşam dengesi kurmakta anahtar bir rol oynuyor. İyi hissetmek için birçok farklı kaynağa sahip olmak kariyerinizde tükenmişlik sendromundan kaçınmanın temel unsuru.
KAYNAK: AHVAL