Dört lösemi türünden biri olan kronik myeloid lösemi (KML) tek bir kök hücrede meydana gelen değişiklikle başlıyor. Hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülüyor. Yeni geliştirilen ilaçlar ise hastalıkla mücadelede yüz güldürücü sonuçlar alınmasını sağlıyor.
“TÜRK FİLMLERİNDEKİ OLAY DEĞİŞTİ”
Tedavideki gelişmeler sayesinde löseminin artık korkulacak bir kanser türü olmaktan çıktığını söyleyen Erciyes Üniversitesi’nden Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Eser, “Artık Türk filmlerindeki olay değişti, lösemide yaşam süresi arttı. Lösemi tedavi edilebilen kanserler arasındadır” dedi.
‘HAPI YUT LÖSEMİYİ TUT’
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş da löseminin artık kalp hastalığı, diyabet, tansiyon gibi kronik bir hastalık haline geldiğini söyledi. Özellikle KML’nin günde tek bir hapla kontrol altına alınabildiğini dile getiren Altuntaş, “İlacın ihmal edilmemesi çok önemli. ‘Hapı yut lösemiyi tut’, temel mesaj bu” diye konuştu.
Bu ilacın ömür boyu kullanıldığını aktaran Altuntaş, “Hastaların yüzde 90’ı diğer insanlarla aynı yaşam süresine sahip oluyor” dedi.
KML tedavisinde kullanılan hapın yan etkilerinin çok az ve hafif olduğunu aktaran Prof. Eser’in bu tedaviyi gören hastalara önemli bir uyarısı var: “İlaç herhangi bir bitkisel ürünle, destek ürünle veya başka bir bileşenle birlikte kullanılmamalı, tek başına kullanılmalı.”
LÖSEMİNİN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİ RADYASYON
Lösemi gelişiminde radyasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Eser, “Tüm dünyanın sorunu olan radyasyona maruziyeti ortadan kaldırmak lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Eser, kilo kontrolü ve düzenli egzersizin de lösemiden korunmada önemli rol sahibi olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: NTV