Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, yüksek tansiyon hastalığı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yüksek tansiyon hastalığının tanımını yapan Tamer, “Kan basıncı yüksekliği yani hipertansiyon, halk arasında bilinen adıyla yüksek tansiyon, böbreklerimizi, kalp ve beyin damarlarımızı etkileyebilen; doğru şekilde tedavi edilmezse kalp yetersizliği, kalp ve beyin damarlarında tıkanma, felç ve kalp krizi gibi ciddi sonuçlara yol açabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’de yetişkinler arasında neredeyse her üç kişiden birinin yüksek tansiyon hastalığı ile karşı karşıya olduğunu yine halk arasındaki deyimle bu kişilerin tansiyonunun 14’e 9’un üzerinde olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.
YAĞLI GIDALAR TÜKETMEKTEN VAZGEÇİN
Uluslararası pek çok araştırma sonucuna göre büyük tansiyon için 120 mmHg, küçük tansiyon için ise 80 mmHg seviyelerinin kan basıncı için ideal değerler olduğunu söyleyen Tamer, “Bilimsel çalışmalar göstermiştir ki sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı, yüksek tansiyon gelişme riskini düşürürken, zaten yüksek olan kan basıncını da düşürücü etkiye sahiptir. Diyetinizde kolesterol oranı yüksek yağlı gıdaları ve doymuş yağlardan zengin besinleri azaltıp, taze sebze, meyve ve az yağlı günlük süt ve süt ürünlerine yer vermek bile tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.” açıklamasında bulundu.
HİPERTANSİYONUN YAYGIN OLMASININ NEDENİ: AŞIRI TUZ TÜKETİMİ
Tamer, diyetteki tuz miktarı arttıkça kan basıncının da yükseldiğinin bilinen bir gerçek olduğunu belirtti. Tamer, “Yetişkin bir insanın günlük tuz ihtiyacı yaklaşık olarak 6 gr yani bir çay kaşığı kadardır. Bunun büyük bir kısmını zaten gün boyunca yediğimiz içtiğimiz gıdalardan aldığımızı düşünürsek, sofrada yediklerimize ayrıca tuz ekmemize gerek olmadığını, hatta günlük 6 gr’dan fazla tuz almakla kendimizi kalp ve damar sağlığımız açısından ciddi bir risk altına sürüklediğimizi söyleyebiliriz. Elliden fazla geniş kapsamlı uluslararası çalışmadan yapılan güncel bir analizde günlük tüketilen tuzun azaltılması ile kan basıncında önemli düşüşler elde edildiği görülmüştür.” hatırlatması yaptı.
POTASYUMDAN ZENGİN GIDALAR KAN BASINCINI DÜŞÜRMEYE YARDIMCI
Tamer, potasyumdan zengin besinleri tüketmenin hem normal hem de yüksek tansiyon hastası bireylerde kan basıncını düşürücü önemli bir etkiye sahip olduğunu söyledi. Potasyumun yanında magnezyum ve lifli gıdaları tüketerek bu etkinin güçlendirilebileceğini söyleyen Tamer; “Potasyum, magnezyum ve lif açısından oldukça zengin muz, elma, kayısı, havuç, üzüm, şeftali ve mango gibi meyvelerin yanı sıra patates, domates, yağsız ton balığı ve az yağlı yoğurt yiyin.” önerisinde bulundu.
ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN
Fazla alkol tüketmek sadece karaciğer, beyin ya da kalbi etkilemekle kalmayacağına işaret eden Tamer, tansiyonda yükselmelere de neden olabileceğine dikkat çekti. Tamer, “Sigara alışkanlığı da bilindiği üzere kan basıncını doğrudan olumsuz etkileyen çok önemli diğer bir faktördür. Bu yüzden kan basıncınızın dengede kalmasını istiyorsanız alkol ve sigaradan uzak durmak büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
PROTEİNDEN ZENGİN GIDALAR TÜKETİN
Journal of Hypertension dergisinde 2000’li yılların başında yayınlanan bir meta-analiz olduğunu hatırlatan Tamer, konuşmasını şöyle tamamladı: “O dönemde yapılan küçük çaplı çok sayıda araştırmanın sonucunda sıklıkla balık yağı diye adlandırılan omega-3 takviyesinin yüksek dozda alındığında kan basıncını düşürücü etkisi olduğunu ortaya koymuştu. INTERMAP (the International Study on Macronutrients and Blood Pressure) ve the Chicago Western Study gibi bazı majör gözlemsel çalışmalarda bitkisel kaynaklı proteinden zengin beslenme ile tansiyonda düşüşler elde edilebileceği saptanmıştır. Benzer şekilde Çin’de yapılan geniş kapsamlı bir klinik çalışmada, karbonhidratın azaltılıp proteinin artırıldığı diyetlerde kan basıncının düştüğü gözlemlenmiştir.”
KAYNAK: CİHAN