Havaların soğuması ve enfeksiyonların çoğalmasının kış aylarında hastalıkların artmasına neden olduğunu söyleyen Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Diyetisyen Yonca Sevim, kış aylarında hem hastalıklardan koruyan hem de formda kalmaya yardımcı olan bitki çayları hakkında önerilerde bulundu.
SOĞUK HAVA VE YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARI HASTA EDİYOR
Doktor Yonca Sevim, havaların soğuması ve enfeksiyonların çoğalmasının kış aylarında hastalıkların artmasına neden olduğunu ifade ederek, “Ancak özellikle kapalı alanlarda geçirilen uzun zamanlar, beslenme listelerinde ağırlık kazanan şekerli ve hazır içecekler de bağışıklığı zayıflatmakta ve buna bağlı olarak hastalıkları hızlandırmaktadır. Bunun yerine evde ya da iş yerinde hazırlanabilecek sağlıklı bitki çayları ile hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak mümkündür.” dedi.
AYVA, KAKULE VE IHLAMUR ÇİÇEKLERİ SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN BİREBİR
Ayvanın, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olduğunu vurgulayan Dr. Dyt Sevim, ayvanın öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olduğunu belirterek “Ayva çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir. Sindirimi de kolaylaştıran ayvanın ayrıca, kanserden koruma, kilo kaybı, sağlıklı bir cilt, alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kan basıncının dengelenmesi gibi pek çok olumlu etkisi de vardır. Fakat fazla miktarda tüketilen ayva çekirdeğinin toksik etki yaratabileceği unutulmamalıdır.” şeklinde bilgi verdi.
PORTAKAL KABUĞUNDAKİ YAĞLAR TÜMÖR OLUŞUMUNU ÖNLÜYOR
Doktor Dyt. Sevim, yüksek C vitamini içeren portakalın ‘kışın baş tacı meyvesi’ olduğunu dile getirdi. Portakal, zencefil ve karanfilin enfeksiyon ve ağrıları önlemek için faydalı olduğunu anlatan Sevim, şunları söyledi: “Portakal kabuğunun ve içindeki beyaz maddenin de en az içi kadar önemli olduğunu bilinmelidir. Portakal kabuğunda bulunan esansiyel yağlar tümör oluşumu önler ve kanserden koruyucudur. Ayrıca portakal iç kabuğun beyaz maddesinde bulunan bir posa (pektin) bağırsak sağlığını olumlu etkiler, midede kıvam sağlayarak midenin boşalmasını geciktirir ve daha uzun süre tok kalınmasını sağlar.”
KAYNAK: CİHAN