“Guardian” gazetesinde yayımlanan araştırma, şiddetli ağrı, halsizlik gibi semptomlara neden olan hastalığın dünya genelinde yaklaşık 176 milyon kadını etkilediğini ortaya koydu.
Dünya Endometriozis Araştırmalar Vakfı ve Endometriozis Derneği Başkanı Lone Hummelshoj, 13 ila 49 yaşlarında ortaya çıkan hastalığın evliliklerin yıkılması, depresyon gibi sosyal etkilerin yanı sıra çok sayıda kadının iş gücünün azalmasına yol açarak ekonomik kayba da neden olduğunu söyledi.
ABD’de 7,6 milyon kadını etkileyen endometriozis hastalığının ülke ekonomisinde her yıl 80,4 milyar dolar kayba yol açtığı sanılıyor. Hastalığın, 1,6 milyon kadını etkilediği İngiltere ekonomisine maliyeti ise 16 milyar doları buluyor.
“ARAŞTIRMALARA AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ”
Endometriozisin kısırlığın en önemli nedenlerinden biri olduğuna işaret eden Hummelshoj, gebe kalamama sorunu yaşayan her 10 kadından 2-4’ünde kısırlığa yol açan endometriozisin araştırılması için ayrılan bütçenin son derece küçük olduğuna dikkati çekti. Hummelshoj, “Bu kadar çok kadını etkileyen bir hastalık için bu kadar az bütçe ayrılması, büyük bir skandaldır” ifadesini kullandı.
TEŞHİSİ KOLAY DEĞİL
Birçok kadın, endometriozisin teşhisinin güç olması nedeniyle gerekli tedaviyi göremiyor ya da yanlış tedavi ediliyor. Adını rahmin iç tabakasını kaplayan ve adet dönemlerinde kalınlaşıp dökülen “endometrium”dan alan hastalığın teşhis edilmesi kimi zaman yıllar alabiliyor.
Hastalığın, adet kanının karın boşluğuna ters yönde akması ve endometrium dokusunun karın içinde rahim duvarına benzer dokuların bulunduğu yerlere yerleşerek kistleşmesi sonucu ortaya çıktığı sanılıyor.