Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa SAĞLIK

Her 17 saniyede bir kişiye HIV bulaşıyor

2017-12-01
Her 17 saniyede bir kişiye HIV bulaşıyor
Share on FacebookShare on Twitter

Dünyada her 17 saniyede bir kişiye AIDS hastalığına yol açan virüs HIV bulaşıyor. Ancak AIDS sebebiyle ölümler son 10 yıl içerisinde neredeyse yüzde 50 oranında azaldı. Bu rakam Birleşmiş Milletler’in HIV/AIDS konusu üzerine çalışan UNAIDS adlı programının açıkladığı veriler.

 

Bu verilere göre 2016 yılında dünya çapında 1 milyon 800 bin kişiye HIV ile bulaştı. Bu da her 17 saniyede bir birisinin veya her gün 5 bin kişinin HIV’le tanıştığı anlamına geliyor.

 

2016 yılı itibariyle dünyada 36 milyon 700 bin kişinin HIV taşıdığını belirten UNAIDS, bu insanlardan 20 milyon 900 bininin HIV’nin vücutta çoğalmasını ve etkinleşmesini engelleyen antiretroviral ilaçlar aldığını belirtti.

 

Kan, sperm veya diğer cinsel sıvılar üzerinden insandan insana bulaşan bir virüs olan HIV, aynı zamanda plasenta ya da süt yoluyla anneden bebeğine de bulaşabiliyor. Antiretroviral ilaçlar ile virüs kontrol altına alınabiliyor.

 

Ölümler azaldı

 

HIV virüsü yeni bulaşan insanların sayısı son yıllarda azalmasa da bu hastalık sebebiyle ölümler epey azaldı.

 

2010 yılında 1 milyon 900 bin kişi HIV virüsü ile enfekte olurken, bu rakam 2016’da 1 milyon 800 bin kişi ile neredeyse aynı düzeyde seyretti.

 

Ancak AIDS yüzünden 2005 yılında 1 milyon 900 kişi hayatını kaybederken, bu rakam 2016 yılında 1 milyon oldu. Bu da HIV’e sahip kişilerin ölüm oranlarının son 10 yıl içerisinde yüzde 50 civarında düştüğünü gösteriyor.

 

Salgın düzeyinde AIDS hastalığının görülmeye başlandığı 1980lerin başından bu yana da HIV bulaşmış toplam 76 milyon 100 bin kişinin yaklaşık 35 milyonu hastalık sebebiyle hayatını kaybetti.

 

DSW: Genç kızlar tehlike altında

 

UNAIDS, 2030 yılına kadar AIDS salgınını bitirmeyi hedefliyor. Ancak 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında açıklama yapan Alman Dünya Nüfusu Vakfı (DSW) AIDS tehlikesinin henüz geçmediğini söyledi.

 

Vakfın yöneticisi Renate Bähr, gelişmekte olan ülkelerdeki gençlerin ama özellikle genç kızların yüksek risk grubunda olduğunu belirtti. Bähr, geçtiğimiz sene HIV bulaşan her üç kişiden birinin 15 ile 24 yaş arasında olduğunu söyledi. Ayrıca yeni vakaların üçte ikisi Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyinde görülüyor.

 

Bähr, bu rakamlara bakılarak HIV’i önlemek için açıklayıcı ve engelleyici programların uygulanma alanlarının ivedilikle genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

 

UNICEF: 2016’da 120 bin çocuk AIDS’den öldü

 

BM’nin çocuklardan sorumlu birimi UNICEF de AIDS’e karşı küresel çapta bir kayıtsızlığın olduğunu söyledi.

 

Sadece 2016 yılında 14 yaşın altında 120 bin çocuğun AIDS’den öldüğünü belirten UNICEF, her 18 saatte bir çocuğa HIV’in bulaştığını aktardı.

 

HIV bulaşma hızının şu andaki düzeyinde seyretmesi halinde 2030 yılında 3 milyon 500 bin ergene yeni HIV virüsünün bulaşmış olacağı bildirildi.

 

UNICEF’in HIV konusunda çalışan bölümünün başındaki Chewe Luo, AIDS sebebiyle bu kadar çocuğun ölmesinin ve dünyanın gençleri HIV’den korumak için bu kadar az adım atmasının kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

 

AIDS salgınının geçmediğini belirten Luo, AIDS’in çocuk ve gençler için bir tehdit olmaya devam ettiğini söyledi.

ShareTweetShare
Önceki Haber

Ekmeğin gramajı 5'te 1 oranında düşürüldü

Sonraki Haber

Hindistan: Otobüste kokan çoraplarını çıkartan yolcu gözaltına alındı

BENZER HABERLER

Dünyada en çok öldüren ikinci hastalık olan kanser için erken teşhis ve etkin tedavi, hastaların hayatta kalma oranını yükseltiyor.
Manşet

Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor: 2020’de 10 milyona yakın kişi kanserden yaşamını yitirdi

2023-02-04
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın iki ila dördünün kaybedilme riski var" dedi.
SAĞLIK

Bilim Kurulu üyesi Prof. Ateş Kara: Strep A erken tedavi edilmezse ölüm oranı yüksek

2023-02-03
Sağlık Bakanlığı'nca halk arasında, "beta" olarak bilinen Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilişkin yayımlanan duyuruda, hasta kişilerin antibiyotik tedavisinin 24. saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemesi gerektiği, bulaştırıcılığın tedavinin 24 saatinden sonra sona erdiği bildirildi.
SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı’ndan, “Strep-A” enfeksiyonunda 24 saat uyarısı

2023-02-01
Çocuklar kirlenmeyi sever. Nasıl ayakkabı giydiklerine ve giysilerinin rengine bakmaksızın, çamurlu su birikintileri mıknatıs gibi çeker çocukları. Aslında kirlenmenin sağlıkları üzerinde de çok büyük bir etkisi olur.
SAĞLIK

Çocukların çamurla oynamaları neden faydalı?

2023-02-01
Kadınların idrar yolları enfeksiyonu (İYE) şikayetleri genellikle dikkate alınmıyor ancak bunun ağır sonuçları olabiliyor.
SAĞLIK

Kadınlarda sistit sorunu, ağır sonuçlarına rağmen, neden daha iyi tedavi edilmiyor?

2023-01-31
3 yaşındaki Aras Sönmez Strep A bakterisi sebebiyle 11 Ocak’ta Ankara’da hayatını kaybetti. BBC Türkçe’ye konuşan doktorlar, birden fazla üst solunum yolu enfeksiyonunun aynı anda görüldüğü bu dönemde, Strep A bakterisi belirtilerine karşı dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Manşet

Türkiye’de Strep A bakterisi kaynaklı bilinen ilk çocuk ölümü: Hekimler ne diyor?

2023-01-26
Sonraki Haber
Hindistan: Otobüste kokan çoraplarını çıkartan yolcu gözaltına alındı

Hindistan: Otobüste kokan çoraplarını çıkartan yolcu gözaltına alındı

Tuzakladığı bomba patlayınca yaralanan IŞİD'li, 1.5 ay hastanede tedavi görmüş

Tuzakladığı bomba patlayınca yaralanan IŞİD'li, 1.5 ay hastanede tedavi görmüş

“Koltuk derdine düşmüş, Gözünü kan bürümüş, Ölen halk çocuğuymuş, Beylerin umrunda mı…"

“Koltuk derdine düşmüş, Gözünü kan bürümüş, Ölen halk çocuğuymuş, Beylerin umrunda mı..."

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler