Bilim insanlarının araştırmasına göre, güneşlenen kadınlar, bir kanser türü olan melanom riskine rağmen daha uzun yaşıyor.
Independent internet sitesinin İsveçli bilim insanlarının araştırmasına dayandırdığı haberde, güneş ışınlarından sakınan kadınların, sık güneşlenen kadınlara kıyasla 0.6 ila 2.1 yıl daha kısa yaşadıkları belirtiliyor.
İsveç’te Karolinska Üniversite Hastanesi ile Lund Üniversitesi, 20 yıl boyunca 29.518 kadını inceledi.
Bulgular, güneş ışığına maruz kalmanın kalp rahatsızlıkları ile kanser harici diğer rahatsızlıklara yakalanma riskinin azaldığına işaret etti. Bu bulguların sebebi ise henüz tespit edilemedi.
Araştırma ekibinin başındaki isim Doktor Pelle Lindqvist, güneşten sakınmanın ortalama ömür süresine, sigara içmek kadar etki ettiğini söyledi:
“Güneşe en çok maruz kalanlar arasında sigara içenlerin, güneşten sakınan ve sigara içmeyenlerle aynı seviyedeki risk grubunda olduğunu gördük. Bu da, güneş ışıklarından sakınmanın, sigara içmekle aynı risk faktörü oluşturduğunu gösteriyor.”
Araştırma, güneşlenmenin cilt rahatsızlıklarına yakalanma riskini azalttığını gösterse de, Güneş’in UV ışınlarıyla cilt kanseri arasında bir bağ olduğunda dair herhangi bir şüphe yok.
Independent’ın haberine göre uzmanlar, güneşe çıkmadan 30 dakika önce en az 15 koruma faktörlü güneş kremi kullanılmasını ve sabah 11 ila öğleden sonra 3 arasında güneş ışıklarından sakınılmasını tavsiye ediyor.
İngiltere’de yılda ortalama 14.500 cilt kanseri vakası görülüyor ve oranın yüzde 85’inin önlenebilir vakalar olduğu belirtiliyor.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE