Evinde yüksek ateş ve kusma şikayetleriyle bugün öğle saatlerinde ambulansla Siverek Devlet Hastanesi’ne götürülen Aktar, burada yapılan tahlillerin ardından H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle karantinaya alındı. Hastanenin dördüncü katındaki bir odaya alınan S.A., akşam saatlerinde hayatını kaybetti.
TÜM MÜDAHALELER YAPILDI
Konuyla ilgili açıklama yapan İlçe Sağlık Müdürü Ramazan Durankuş, S.A.’ya gerekli müdahalenin yapıldığını ancak kurtarılamadığını belirterek, “Domuz gribi şüphesi ile gelen vaka Siverek Devlet Hastanesi’nde karantinaya alınarak tüm müdahaleleri yapıldı. Kan ve kültür örnekleri alındı” dedi.
Ülkenin çeşitli yerlerinde domuz gribi nedeniyle ölümler ve ağır vakalar olurken son 24 saat içinde Kayseri’de de 3 kişinin domuz gribi şüphesiyle hastaneye başvurduğu öğrenildi.
İstanbul’da 2 çocukta domuz gribi tespit edildi
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de ölümlere neden olan domuz gribi İstanbul’da geri döndü. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilen 5 aylık kız bebeği ile 4 yaşındaki erkek çocuğunda H1N1virüsü tespit edildi. Bebek ile çocuk tedavi altına alınırken, konuldukları serviste bulunan 2 hasta çocuk başka odalara nakledildi.
KAYSERİ’DE DE 3 KİŞİ DOMUZ GRİBİ ŞÜPESİYLE HASTANEDE TEDAVİ ALTINA ALINDI
Kayseri’de son 24 saatte öksürük ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye giden 3 kişi, H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle tedavi altına alındı. Merkez Melikgazi İlçesi Esentepe Mahallesi’nde oturan 54 yaşındaki Alaaddin K. ile eşi Paşahanım K. yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle, dün akşam Kayseri Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne başvurdu. Burada yapılan tetkiklerin ardından çift, domuz gribi şüphesiyle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderildi. Çift, uzman doktorlar tarafından tedavisi tamamlandıktan sonra, H1N1 virüsü rastlanmadığı gerekçesiyle taburcu edildi. Yahyalı İlçesi’nde oturan 20 yaşındaki Abdurrahman Ö. de bu sabah saatlerinde yüksek ateş şikayetiyle, Yahyalı Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Doktorlar tarafından durumu değerlendiren Abdurrahman Ö., H1N1 virüsü kaptığı şüphesiyle, özel donanımlı ambulans ve özel kıyafetli sağlıkpersoneliyle, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanenin acil bölümündeki Resüsitasyon odasında karantinaya alınan gencin tedavisi sürüyor.
Domuz Gribi nasıl bulaşır? Domuz Gribinden nasıl korunulur?
İlk olarak 2009 yılında Meksika ve Amerika’da yüz gösteren domuz gribi ardından tüm dünyada etkisini sürdürmüştür. Kış mevsiminin etkili olduğu bu günlerde domuz gribi haberleri tekrardan gündeme gelmeye başladı.
Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?
Domuz gribi salgın dönemlerinde kitlelerin sağlığını tehdit eden bir grip türüdür. Özellikle insanlarla yakın iletişim halinde olan kişiler riskli gruptadır. Çünkü domuz gribi virüsü taşıyan kişilerin hapşırması ve öksürmesi yolu ile diğer bir kişiye rahatlıkla bulaşabilir. Ayrıca grip virüsünün bulaştığı yere dokunulup ardından ağıza veya buruna dokunulursa hastalık kolayca vücudunuza yerleşebilir.
Domuz Gribi Kimler İçin Daha Tehlikeli?
Domuz gribinde ölüm riski oranı astım, kalp, diyabet gibi kronik hastalığı bulunan kişilerde, hamilelerde ve çocuklarda sağlıklı bireylere oranla daha fazladır.
Domuz Gribinden Nasıl Korunulur?
Domuz gribinden korunmak için Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı aşıyı yaptırmak ilk adım olacaktır. Aşının ilk geliştirildiği tarihlerde de aşı hakkında yan etkileri tartışılmaktaydı. Yalnız 2009 yılına kadar 65 milyon aşı yapılmış fakat sıradan bir grip aşısının oluşturduğu yan etkilerden daha değişik bir etkiye rastlanmamıştır.
Solunum yolu ile bulaşan bu hastalıktan korunmak için bir diğer yöntem de kalabalık ortamlarda solunum maskesi kullanmaktır. Ayrıca kalabalık ortamlarda çevredeki insanlarla temasta bulunulmamalıdır. Temas haline geçilse bile ardından eller antibakteriyel jeller ile temizlenmeli veya iyice yıkanmalıdır. Bu temizlik yapılıncaya kadar ise hiçbir şekilde burun, ağız ve gözlerinize dokunmamanız tavsiye edilmektedir.
Uyku süresi, sıvı alımı ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi de domuz gribinden korunma açısından büyük önem taşımaktadır.