Bu türlerin aedes ve culex türü sinekler olduğunu belirten Midilli, “Sivrisinekler çok fazla hastalığa vektörlük yapıyor, bunları taşıyorlar ve sokarken de insanlara bu hastalıkları bulaştırıyor” dedi.
DHA’ya konuşan Prof. Midilli, bu sinek türlerinin Afrika’dan 1960’larda İtalya’ya geçtiğini, Türkiye’ye de 2010’dan itibaren giriş yaptığını söyledi ve ekledi:
“Şu an neredeyse tüm kıyılarımıza yayılmış durumda. İlaçlama yöntemi tercih edilen yöntemlerden bir tanesi ama uzun vadeli başarılı olan bir yöntem değil. Çok çeşitli yöntemlerin bir arada kullanılması gerekiyor.”
Prof. Midilli bu yöntemlere örnek olarak su birikintilerinin yok edilmesi, bataklıkların kurutulması, sivrisinek larvalarını yiyen balıkların kullanılmasını gösterdi.
AB’nin hazırladığı bu haritada kırmızı renkli bölgeler, sineklerin yerleştiği; sarı renkli bölgeler yayılmakta olduğu; yeşiller ise bu türden arındırılan yerleri gösteriyor
DHA, İstanbul’da buna dair en çok şikayetin olduğu mahallelerden biri olan Avcılar Yeşilkent’te yaşayanlarla da konuştu.
Sivrisineklerden dolayı gece uyumadan önce camlarını kapattıklarını belirten mahalle sakini Orhan Akyıldız, “Normalde bu sivrisinekler aşağıdaki dereden geliyor. Torunlarım var, geceleri sivrisinek olduğu zaman duramıyoruz. Bir araba ilaçlamak için geliyor ama herhalde yetersiz geliyor” dedi.
Bir diğer mahalle sakini Mehmet Dalaşan de yetkililere seslenerek, “Çocukların hepsi yaralandı. Gece saat 03.00-04.00 civarlarında yatıyoruz. Kaşınıyoruz, gidip ilaç alıyoruz” diye konuştu.