Güne sağlıklı başlamak için en değerli öğün, sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı yapan öğrencilerin öğrenme, okuduğunu anlama ve başarı oranları kahvaltı yapmayanlara göre daha yüksektir. Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, 2-3 adet ceviz ve tam buğday ekmeği ile yapılan kahvaltı, sınav sabahı için idealdir. Protein, karbonhidrat ve yağ içeriği yeterli olan kahvaltılar, öğrencilerin kan şekerini dengeleyerek sınav konsantrasyonunun artmasını sağlar.
Çikolata ve tatlı tüketimi zihni açmıyoraksine konsantrasyonu azaltıyor İnsan beyni enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Fakat karbonhidrat kaynağı olarak basit şeker türleri tüketilmemelidir. Çikolata, şekerleme, bisküvi ve draje gibi basit şeker içeriği yüksek olan besinleri tüketmek, öğrencilerin sınav başarısına negatif yönde etki yapar.
Şeker içeriği yüksek olan bu tür gıdalar, kan şekerini önce yükseltir ve kişiye kendini iyi hissettir. Daha sonra ise ani kan şekeri düşmelerine yani hipoglisemiye yol açarak konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk ve uyku haline sebep olur. Bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltmeyen kompleks karbonhidratları yani tam buğday, çavdar ekmeği, bulgur ve kepekli makarna tüketmek daha faydalı olacaktır.
Balık ve ceviz ile hafızanızı güçlendirin
Öğrencilerin sınavlara en az bir hafta kala sıkı bir sağlıklı beslenme programı uygulaması önemlidir. Sınava hazırlanan öğrencilerin o hafta 2-3 kez balık tüketmesi gerekir. Çünkü omega -3 bakımından zengin gıdalarla beslenmek, hem öğrenmeyi kolaylaştırır hem de hafızayı güçlendirir. Balık dışında omega-3 açısından zengin olan cevizin ara öğünlerde ya da kahvaltıda tüketilmesi gerekir. Ara öğünlerde meyve ile birlikte ceviz tüketmek, kan şekerini yavaş yükseltirken kişinin tokluğunu da arttırır.
C vitamini bakımından zengin meyveler ve antioksidan içeriği yüksek olan kuru erik, nar, kivi ile yaban mersini gibi gıdalar öğrencilerin streslerinin azalmasına yardımcı olur. Sınav öncesi akşamı melisa, papatya gibi stresi azaltıcı etkisi olan çayları ya da meyve çaylarını tüketmek uyku düzenine olumlu etki eder. Ayrıca öğrencilerin sınavdan önceki gün tüm yediklerine büyük özen göstermesi gerekir. Gıda zehirlenmelerini önlemek için dışardan yemek yenmemeli, evde hazırlanmış taze yemekler tercih edilmelidir.
Sınav öncesi bu gıdalardan uzak durun
Sınavdan önce çok fazla çay, kahve gibi kafein içeren içecekler stres arttıracağı için uzak durulması gereken gruptadır. Ayrıca sınavdan önce kafeinli içecekler tüketmek uykusuzluğa ve sık idrara çıkmaya sebep olacaktır.
Gaz yapabilecek kurubaklagil, bulgur pilavı, lahana, pırasa gibi besinlerden uzak durulması gerekir. Sınav esnasında ya da öncesinde şeker veya şeker içeren besinler tüketilmemelidir.
Kızartılmış, soslu, işlenmiş gıdalar mide rahatsızlıklarına sebep olabileceği için tercih edilmemelidir. Faydalı olduğu söylense bile daha önce denenmemiş olan yiyecekler vücuda olası etkileri bilinmediğinden asla tüketilmemelidir.
KAYNAK: Vatan