Dahiliye Uzmanı Dr. Sertuğ Akkorlu, bahar yorgunluğu ile ilgili uyarılarda bulundu. Soğuk kış günleri geride kalmasının ardından sıcak havalar yüzünü göstermeye başladığını anlatan Akkorlu, ilkbahar mevsimle birlikte bahar yorgunluğun çoğu kişi için dayanılmaz hale geldiğini dile getirdi. Akkorlu, “Her mevsim değişikliğinde karşılaşılan en büyük sorun ‘yorgunluk’ oluyor. Doğa ile birlikte insan vücudunun kimyası da değişiyor ve bu durum vücudu halsiz bırakıyor.” ifadelerini kullandı.
Akkorlu, bahar aylarında iklimsel değişikliklerin vücutta yarattığı kısa süreli, geçici ve hafif yorgunluk halinin olduğunu belirterek, kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, depresyona meyil, iştahsızlık, kadınlarda adet düzensizlikleri gibi belirtilerin kişileri bedensel ve ruhsal olarak etkilediğini kaydetti. Bahar yorgunluğu ile mücadelede en iyi tedavinin daha çok dinlenmek değil hafif ve düzenli egzersizler olduğunu hatırlatan Akkorlu, bahar yorgunluğunu çabuk atlatabilmek için kişilere beslenme önerilerinde bulundu.
NASIL ŞİKAYETLER DOĞURUYOR?
Bahar aylarında en sık alerjik reaksiyonlar, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma, solunum yolu hastalıkları ve mide rahatsızlıklarının artış gösterdiğine dikkat çeken Akkorlu, bazen bu uyum sürecinin çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle zor geçebildiğini söyledi. Akkorlu, “Mide yanmaları, psikolojik bunalımlar, çarpıntı, kas yorgunluğu ve uykuya meyil gibi şikayetler; uyum döneminde en sık karşılaşılan fiziksel şikayetler arasında yer alıyor. Güneş ışınlarını hissetmeye başladığımız şu günlerde, bol bol güneşlenmenin fiziksel sağlığımız kadar, gri kış günlerinin bunalttığı ruh sağlığımız açısından da oldukça faydalı olduğunu söylemek kuşkusuz yanlış olmaz.” dedi.
YORGUNLUK NEDENLERİ
Her yorgunluğu bahara bağlamanın doğru olmadığını vurgulayan Akkorlu, genel olarak kronik yorgunluk, mutsuzluk yorgunluğu ve mevsimsel değişikliğe bağlı yorgunluklar olmak üzeri üç tip yorgunluktan bahsetti. Bu üç tip yorgunluğun birbirinden çok farklı nedenlere dayandığını belirten Akkorlu, “Etrafımızda sıklıkla yorgunluktan şikayet eden insanlarla karşılaşmak mümkündür. Bazı insanlar eklem ağrıları gibi fiziksel bir halsizlikten bahsederken bazılarının da, psikolojik anlamda, ne yaparsa yapsın dinlenemediği sonucuna ulaşabiliriz.” diye konuştu.
Uzman Dr. Sertuğ Akkorlu, bahar yorgunluğu atlatabilmek için şu önlemlerin alınması gerektiğini açıkladı: “Bol sıvı alınmalı, yemek saatleri düzenli olmalı, karışık salata tercih edilmeli (içinde ne kadar çok renk olursa o kadar iyidir), aşırıya kaçmadan fındık, badem, ceviz, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm tüketilmeli, süt ürünleri diyette mutlaka olmalı, ağır, yağlı yemeklerden, kızartmalardan ve sakatattan kaçınmak gerekir, hareket edin, bol bol güneşlenin, yürüyüş yapın.”
KAYNAK: CİHAN