Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Ekonomi

Norveçli şirket Kuzey Irak’ta petrol üretimini durdurdu

2023-03-29
Norveçli petrol şirketi DNO, Kuzey Irak'taki üretim faaliyetlerini sonlandırıyor. Karar, Bağdat yönetiminin Türkiye'ye petrol ihracatını durdurmasının ardından geldi.

Norveçli şirket Kuzey Irak'ta petrol üretimini durdurdu

Share on FacebookShare on Twitter

Norveçli petrol şirketi DNO, Kuzey Irak’taki üretim faaliyetlerini sonlandırıyor. Karar, Bağdat yönetiminin Türkiye’ye petrol ihracatını durdurmasının ardından geldi.

Bağdat yönetiminin uluslararası tahkim mahkemesinin verdiği karar üzerine Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatını durdurmasının ardından Norveçli şirket DNO, bu bölgedeki üretim faaliyetlerini sonlandırmaya başladı.

Bağdat, Ankara’nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarından çıkan petrolü Bağdat’ın onayı olmadan Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden taşıyarak Türkiye ile Irak arasındaki anlaşmayı bozduğunu iddia ediyordu. İlgili davanın görüldüğü Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Merkezi, Bağdat’ın bu iddiasını haklı buldu. Reuters’ın haberine göre, Türkiye’nin Irak’a 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Irak’ın uluslararası tahkim kararı sonrası geçen hafta sonu ihracatı durdurmasının ardından DNO, ürettiği petrolü Kuzey Irak’taki depolarına yüklemeye başlamıştı. Ancak bu tankların sadece birkaç günlük üretimi depolamaya yetecek kapasiteye sahip olduğu belirtiliyordu.

DNO: Zamanlama açısından talihsiz

DNO Yönetim Kurulu Başkanı Bijan Mossavar Rahmani, gelinen noktanın, özellikle de “dünya genelinde devam eden tedarik sıkıntısının petrol fiyatları üzerindeki muhtemel etkisi ve küresel finans piyasalarında yaşanan kırılgan dönem” göz önünde alındığında “talihsiz” olduğunu ifade etti.

Bağdat yönetiminin Cumartesi günü aldığı kararla IKBY ve kuzey Kerkük’teki sahalardan Türkiye’ye günde yaklaşık 450 bin varillik petrol tedariki durdurulmuştu. Yaşanan kriz, bölgedeki petrol şirketlerini de zor durumda bırakmıştı.

DNO, Tawke ve Peşkabir sahalarında 2022 yılında günde toplamda ortalama 107 bin varil petrol üretildiğini ifade etti. Bu, ihraç edilen toplam Kuzey Irak petrolünün dörtte birine tekabül ediyor. DNO, akış durdurulmadan önce söz konusu boru hattının küresel piyasalara Kuzey Irak’tan günde yaklaşık 400 bin varil, geri kalan Irak topraklarındansa 70 bin varil petrol taşıdığını belirtti.

Türkiye: Irak da tazminat ödeyecek

Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi’ndeki dava süreciyle ilgili dün Türkiye’den de açıklama geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, söz konusu davada hakem heyetinin Irak’ın beş talebinden sadece birini kabul ettiğini, dördünüyse reddettiğini bildirdi.

“Ülkemizin taleplerinin ise büyük çoğunluğunu kabul ederek Irak’ın bu ihlaller sebebiyle Türkiye’ye tazminat ödemesine hükmetmiştir” açıklamasında bulunan Bakanlık, Bağdat’ın ödeyeceği tazminat miktarı ya da ihlalin mahiyeti konusunda bilgi vermedi.

Bakanlık ayrıca, “Türkiye, her zamanki gibi uluslararası hukukun gereğini yerine getirmeye ve anlaşmazlığın asıl tarafları arasında kalıcı çözüme ulaştırılması için her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır” ifadesini kullandı.

Etiketler: DNOKuzey IrakNorveçli şirketpetrol üretimi
ShareTweetShare
Önceki Haber

Erdoğan duyurdu: Doğalgaz ve elektrikte indirim

Sonraki Haber

Çalışma Bakanı Bilgin’den asgari ücret açıklaması: Gündemde ara zam yok

BENZER HABERLER

DW'ye konuşan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Erdoğan'ın seçimleri bu kadar kolayca kazanması benim için sürpriz oldu" dedi, Türk demokrasisi ve ekonomisini bekleyen tehlikelere dikkat çekti.
Ekonomi

Daron Acemoğlu: Türkiye iki büyük tehditle karşı karşıya

2023-06-02
Getir'in kurucu Nazım Salur, e-ticaret platformu n11’in hisselerini tamamını satın aldıklarını duyurdu.
Ekonomi

Getir, n11’i satın aldı

2023-06-02
Büyükçekmece'de içinde televizyon kulesinin de yer aldığı 8 bin metrekarelik alan, icradan 249 milyon 395 bin bedelle satışa sunulacak.
Ekonomi

İstanbul’da icradan satılık TV kulesi

2023-06-02
ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin müzakereler sonucu üzerinde anlaştığı borç tavanı ve bütçe kesintileri anlaşması, Meclis'ten sonra Senato'dan da geçti. Böylece dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD'nin, borçların ödenememesi yani temerrüt riski ortadan kalkmış, yıkıcı bir ekonomik çalkantı önlenmiş oldu.
Ekonomi

ABD Kongresi borç tavanı anlaşmasını onayladı: Piyasaları rahatlatan karar ne anlama geliyor?

2023-06-02
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyadaki gıda fiyatları iki yılın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK verileri ise, Türkiye'deki gıda fiyatlarının 33 aydır aralıksız bir şekilde arttığını gösteriyor.
Ekonomi

Gıda fiyatları dünyada iki yılın dip seviyesine indi: Türkiye’de 33 aydır artıyor

2023-06-02
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre Alman tatilciler için en ucuz tatil ülkeleri sırasıyla Arnavutluk, Türkiye ve Bulgaristan oldu.
Ekonomi

Almanya’da araştırma: Türkiye ‘en ucuz’ ikinci tatil ülkesi

2023-06-02
Sonraki Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete yeni bir zam yapılıp yapılmayacağına yönelik, "Enflasyonda düşme eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden değerlendirmeye gerek duyulmaz, şu an gündemde değil" dedi.

Çalışma Bakanı Bilgin'den asgari ücret açıklaması: Gündemde ara zam yok

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, oyuncu Mehmet Aslantuğ'un 14 Mayıs seçimlerinde partisinin milletvekili adayı olacağını duyurdu.

Oyuncu Mehmet Aslantuğ, TİP'ten milletvekili adayı oldu

Seçim ittifakını Yeniden Refah Partisi (YRP) ve Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ile genişleten Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP), “bıçak sırtı” olarak görülen 14 Mayıs seçimleri için hazırlıklar sürüyor.

AKP’nin seçim stratejisine ilişkin partide hangi formüller tartışılıyor?

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler