Haftada ortalama 3 saatlik spor yapmanın, kırklı yaşlarda başlayan beyin küçülmesini durdurarak, parkinson hastalığını önlediğinin kanıtlandığı belirtildi.
BEYNE KAN AKIŞI YAŞLANAN HÜCRELERİ CANLANDIRIYOR
Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Müge Kanay, egzersizin, beyindeki nöronlar arasındaki bağlantının hacmini arttırarak, beyne daha fazla kan akışı gitmesi ve yaşlanan beyinlerde bile yeni hücreler üretilmesini sağladığını söyledi.
SOLUNAN OKSİJENİN 5’TE BİRİ KULLANILIYOR
Beynin, solunan oksijenin 5’te birini kullandığını ifade eden Kanay, egzersiz yapmanın, beyne gönderilen oksijen tedariğini arttırdığını dile getirdi. Kanay, egzersiz yaparak, kan akışını hızlandırmanın, beyin performansını da yükselttiğini kaydederek, az da olsa egzersiz yapan 60 yaş üzeri gruplarda, bilişsel bozuklukların yarı yarıya daha az görüldüğünü kaydetti.
Daha önce zihinsel egzersizlerin parkinsonu engellediğinin kanıtlandığını hatırlatan Kanay, Memphis’teki Aziz Jude Çocuk Araştırma Hastanesi’nde yürütülen çalışmayla sporun da aynı etkiyi yaptığının ilk defa bilimsel olarak kanıtlandığını aktardı.
“EGZERSİZ ARTTIKÇA BEYİN HÜCRESİ DE ARTIYOR”
Müge Kanay, parkinson hastalarında sürekli nöron kaybı yaşandığını anlatarak, “Yapılan bu çalışmayla, iki aylık fiziksel egzersiz sonrası, hastalarda daha fazla beyin hücresi olduğu görüldü. Egzersiz arttırıldıkça faydasının da doğru orantıda arttığı tespit edildi. Erken yaşta egzersize başlamanın ilerleyen yaşlarda parkinson hastalığı riskini azalttığı da araştırmada keşfedildi” dedi.
SPOR SİNİRLER ARASI İLETİŞİMİ SAĞLIYOR
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda da fiziksel egzersizin beyinde çok fazla olumlu etkiye neden olduğunun keşfedildiğini dile getiren Kanay, “Yapılan son çalışmayla, egzersizin sinir büyüme faktör seviyelerinde, çeşitli nörotransmitterlerde (nöronlar arasında veya bir nöron ile başka bir tür hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasal) ve yeni kan damarlarının oluşmasında artışa neden olduğu tespit edildi” diye konuştu.
Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Kanay, araştırmaya göre, haftada 3 gün yapılan aerobik egzersizinin, beyin üzerinde pozitif etkisi olduğunun kanıtlandığını vurgulayarak, “Çalışma, parkinson konusu ve tedavisinde önemli bir gelişme olarak görülüyor.
İşin en güzel yanıysa, yorucu ya da zorlu bir egzersiz olması bile gerekmiyor. Hafif bir yürüyüş bile yeterli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Hürriyet