(ABD) Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) verilerine göre, dünya üzerinde seksüel olarak aktif kadın ve erkeklerin yaşamları boyunca HPV ile enfekte olma olasılığı yüzde 50 den daha fazladır. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik, tedavi edilmediğinde rahim ağzı kanseri, anal kanser, mesane kanseri, ağız içi kanseri gibi pek çok kanser türüne sebep olabilen virüs hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı.
Cinsel açıdan aktif olan kişilerin çoğu, yaşamlarının bir evresinde HPV ile karşılaşıyor. 200’ün üzerinde değişik çeşidi bulunan HPV, erkekte penis üzeri ve genital bölgeye, kadında dış genital organlar, vajina ve rahim ağzına yerleşiyor. En fazla genital bölgede görülüyor fakat kimi tipleri anal bölgede ve oral seks nedeniyle ağız içinde de rastlanabiliyor. Dr. Çeltik, HPV’nin genital siğile, kondilom denenlezyonlara ve çıktığı bölgeye bakılarak kanser oluşumuna sebep olabileceğini belirtiyor, kadın ve erkekleri oldukça dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Dıştan görünüşü karnı baharı andıran HPV’nin tanısı ve tipi patolojik testler ile belirlenebiliyor. Bayanlarda smear testi ile virüsün var olup olmadığı araştırılırken erkeklerde genital bölgenin büyüteçli özel gözlükler aracılığı ile değerlendirilmesi, şüpheli lezyonlardan örnekler alınıp patolojik testler yapılması ile tanı konulabiliyor. Dr. Çeltik, HPV virüsü ile temas eden herke de bulaşma vakasını olmayabileceğini ancak partnerin de genital siğil bulunan bir kimsede yüzde 60 ile 90 arasında virüs varlığı tespit edildiğini belirtiyor.
Prezervatif tam koruma sağlamıyor
HPV en çok cinsel temas yolu ile bulaşıyor fakat deri teması ile bulaşma olasılığıda mümkün. Çoğunlukla vajinal ve anal, kimi zamanda oral ilişkiyle bulaşma riski görülebiliyor. HPV’nin sadece cinsel birleşme ile bulaşmadığını ve prezervatifle HPV’ den mutlak suretle korunabileceği düşüncesinin doğru olmadığını belirten Dr. Çeltik, kasık, pubik, makat gibi bölgelerde lezyonların varlığında prezervatifin koruyucu etkisinin olmadığını vurguluyor, cinsel birleşmede bulunmadan sadece cildin temas ettiği zamanlarda da bulaşma olabildiğini ekliyor.
Çoğunlukla herhangi bir belirtisi olmadığı için çoğu erkek ve kadın kesinlikle farkında olmadan HPV ile enfekte olabiliyor. Cinsel ilişki üzerinden yıllar geçtikten sonra bile görülebilen HPV’ye, tek eşli erkeklerde bile rastlanabiliyor. HPV virüsü ile enfekteolan bir kişide belirtilerin ortaya çıkışı 2 ile 3 ayı bulabiliyor. Etkiler kendiliğinden ortadan kalkabiliyor. Burada etkili olan virüs ile temas eden kişinin vücut direnci ve virüsün bulaştırıcılık gücüdür. Vücudun HPV’yi bağışıklık sisteminin gücü ile yoketmesi ve hiçbir belirti olmaması ya da sadece bulaştırıcılık özelliğinin görülmesi de mümkündür.
Şüpheleniyorsanız mutlaka doktora başvurun
Eğer bir kişi genital bölgesinde siğil ya da bir belirti olduğunu düşünüyorsa ve/veya partnerinde HPV bulunmuşsa zaman kaybetmeden üroloji veya kadın doğum doktoruna gözükmesi gerekiyor. Tedavi edilmeyen, geciktirilmiş durumlarda kanser dönüşüm riski çok daha fazla ve daha erken müdahale her vakit çok daha avantajlı ve hayat kurtarıcıdır. Genital siğiller cerrahi yolla alınabilirken, koterizasyon (yakma işlemi) veya kriyoterapi (dondurma işlemi ) ile de ortadan kaldırılabiliyor.
Partnerinde HPV tespit edilen kişilerin genital muayene dışında anal bölge muayenesi hatta kulak burun boğaz tarafında ağız içi muayenelerinin de yapılması gerekmektedir. Sadece riskli kişilerde (eşcinsel erkeklerde) düzenli olarak anal bölge muayenesi ve Pap testi (Anal smear) yapılmalıdır.
Virüsü tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yok
HPV için kesin bir tedavi yöntemi ne yazık ki yok. Erkek veya kadında belirti (kondilom ve/veya genital siğil) fark edildiğinde cerrahi yöntemlerle çıkartılması, koterize edilmesi veya dondurulması gerekmektedir. Fakat yapılan bu işlemler sadece lezyonları ortadan kaldırıyor, virüsün vücuttan kesin olarak uzaklaşmasını sağlamıyor.
HPV virüsünün ağız yolu ile alınan ilaç, aşı ve krem tarzı ürünler ile vücuttan atılması gibi bir tedavi yöntemi günümüzde bulunmuyor ancak lezyonların yok edilmesi için uygulanan tedavi yöntemleri sonrası lezyonlara bir daha hiç karşılaşılmayabiliyor. Lezyonların tekrar çıkmamasında vücut direncinin yüksek olması oldukça önemlidir.
HPV aşısı ile de cinsel birliktelik yaşamamış ve /veya HPV virüsü (tip 6.11, 16, 18) tespit edilmemiş 9 ile 27 yaş arası bireylere koruyuculuk sağlanabiliyor. HPV tedavisinde yapılmak istenenin lezyonu yok etmek, önleyici kremler kullanmak, vücut direncini arttırmak olduğunu söyleyen Dr. Çeltik, şunları kaydetti:
“- HPV’ nin çoğunlukla cinsel birleşme ile bulaştığını fakat genital bölge cilt teması ile de bulaşma olduğunu bilin,
– Eşinizde veya partnerinizde HPV bulunduysa mutlaka Üroloji ve/veya Kadın Doğum doktoru tarafından muayene edilin,
– Cinsel olarak aktif bir kadınsanız yılda 1 ile 2 kez smear testini mutlaka yaptırınız.
– Eğer bir eşcinsel erkek iseniz veya anal cinsel ilişkide bulunan bir bayansanız yıllık anal muayene ve Pap testi( anal smear testi) mutlaka yaptırın,
– Genital ve anal bölgenizde kondilom bulundu ise Genel Cerrahi doktoru tarafından HPV açısından muayene olunuz.
– Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmasının bulaşma etkisini azalttığını unutmayın”.