Yılda 10 bin kişi hepatit-C’nin neden olduğu siroz ve karaciğer kanserinden dolayı hayatını kaybediyor. Bu ölümcül hastalığı yüzde 95 oranında tedavi eden ilaçlar geliştirildi. 2012 yılından beri dünya genelinde çok sayıda hasta bu ilaçlar sayesinde sağlığına kavuştu. Türkiye’de ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hasta başına 100 bin liralık ortalama maliyeti olan bu ilaçları ödeme kapsamına almıyor.
Hepatitle Yaşam Hasta ve Hasta Yakınlarını Bilgilendirme Derneği (HEPYAŞAM) Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda, hepatit-C virüsünün siroza sebep olarak hastaların ölümüne yol açtığını belirtiyor. Duda’nın verdiği bilgiler göre ilaçla tedavi edilmeyen hastalar için tek çözüm yolu karaciğer nakli. Ancak bunun için uygun bir verici (dönor) bulmak gerekiyor. Üstelik karaciğer naklinin maliyeti de çok yüksek. SGK, organ nakli maliyetini karşılıyor ancak yeni nesil ilaçların faturasını ödemiyor. Dr. Duda, “Bu ilacı benim tanık olduğum tek bir hasta alabildi. O da çok farklı yollar ile yurtdışından getirdi. Hasta hepatit-C virüsünden tamamen kurtuldu. Diğer hastalar ise yaşam savaşı veriyor.” diyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya seslenen Duda, “Bu bir sağlık hakkıdır, bir insan sosyal devlet bünyesinde yaşıyorsa ve vergisini ödüyorsa devlet de bunu karşılamak zorundadır. Tıp alanında duayen isimler bakanlık ile bu ilaç için defalarca konuştu, fakat sonuç alamadılar.” ifadelerini kullanıyor.
‘KARACİĞER NAKLİ İLE İLACIN MALİYETİ AYNI’
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Viral Hepatit’le Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, hepatit-C hastalarının ancak yüzde 30’una tanı konulduğunu, bunların yüzde 20’sinin de siroza yakalanmış olduğunu aktarıyor. Vakaların yüzde 3’ünün tedavi edilmezse karaciğer kanserine dönüştüğünü vurgulayan Tabak, “Kanseri erken teşhis edersek cerrahi tedavi mümkün. Daha ilerlediyse karaciğer nakli yapılıyor. Bu tedavi sürecinde de ortalama 120 bin lira harcamak gerekiyor. Yani ilaçlarla tedavinin devlete maliyeti aynı. İlacın kısa sürede SGK’nın geri ödeme listesinde yer alacağını umuyoruz.” değerlendirmesini yapıyor.
‘SAĞLIKTAN TASARRUF OLMAZ’
İstanbul Eczacı Odası eski Başkanı Semih Güngör ise ilacın ödeme kapsamına alınmasıyla fiyatının da düşeceğini dile getiriyor. 2010 yılından beri ciddi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan yeni ilaçların bürokrasiye takıldığını kaydeden Güngör, “Devlet olaya tasarruf boyutuyla bakıyor. Hekimler ise hastasını tedavi edebilecek ilacı yazamıyor. Tasarruf bu kadar ciddi rahatsızlıkların ilaçları üzerinden yapılmamalıdır. Anayasamızda ‘Sağlık haktır ve satın alınamaz’ deniliyor ancak hastalar ölüme terk ediliyor.” uyarısında bulunuyor.
Kaynak: Zaman – Zehra Evcil