Southampton Üniversitesi’nden araştırmacılar, bulgularının Alzheimer’a beyindeki iltihaplanmanın neden olduğu yolundaki görüşleri desteklediğini söylüyorlar.
Uzmanlar, heyecan verici olarak niteledikleri araştırma sonuçlarının yeni tedavi yöntemleri bulunmasına yardımcı olabileceğini kaydediyorlar.
Şimdiye kadar demans tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu, Alzheimer hastalarında tipik olarak görülen beyindeki amiloid plakları hedef alıyordu.
Ancak Brain adlı bilimsel dergide yayımlanan bu son araştırma, bunun yerine, mikrogliya adı verilen bağışıklık hücrelerinin birikmesiyle oluşan beyin iltihaplanmasını tedavi etmenin hastalığın ilerlemesini durdurabileceğini gösterdi.
Farelerde olumlu sonuç verdi
Farelerin beyninde mikrogliya hücreleri üremesinin durdurulması olumlu sonuç verdi. Ölen Alzheimer hastalarının beyinlerinde yapılan incelemede de mikrogliya hücrelerinin artmış olduğu gözlemlendi.
Araştırmayı kaleme alan Dr. Diego Gomez-Nikola, “Bu bulgular, Alzheimer hastalığının oluşumunda bu hücrelerin rol oynadığını neredeyse tamamen ispatlar nitelikle. Bundan sonraki adım, insanlarda işe yarayıp yaramayacağını görmek için deneyebileceğimiz güvenli bir ilaç bulmak” dedi.
KAYNAK: BBC Türkçe