Ebola virüsüne ilişkin şüpheli örneklerin THSK-Viroloji Laboratuvarının koordinasyonunda Almanya Hamburg’da DSÖ’nün Viral Hemorajik Etkenleri Tanı ve Referans Merkezi olarak çalışan Bernard-Noch Enstitüsüne uluslararası taşımacılık kurallarına uygun olarak gönderildiğini dile getiren Müezzinoğlu, sonuçların 24 saat içerisinde bildirildiğini aktardı.
“Türkiye’de Ebola virüsünü teşhis edecek tıp laboratuvarları bulunmakta mıdır?” sorusuna ise Müezzinoğlu, “Ülkemizde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı bu tahlilleri yapabilecek alt yapı ve donanıma sahiptir. Hazırlıklarını tamamlamış olup bu gün itibariyle tahliller çalışılmaktadır.” karşılığını verdi.
Olası bir ebola hastalığı vakasına rastlanması durumunda Türkiye’de Uluslararası Sağlık Örgütü’nün belirlediği koşullarda tedavi verebilecek hastanelerle ilgili de Müezzinoğlu, “Ülkemizde Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından belirlenmiş, 10’u öncelikli olmak üzere toplam 39 hastanede bu hastaların takibi yapılabilecektir.” açıklamasını yaptı.
3 HAFTAYA KADAR HASTALIK BELİRTİLERİ ÇIKABİLİR
Türkiye’de ebola şüpheli vakaların hastaneye naklinde uluslararası standartlara uygun olarak enfekte hasta taşıma kabini kullanıldığını belirten Müezzinoğlu, Ebola virüsünün Türkiye’ye sıçramaması için tedbirler alındığını açıkladı. Müezzinoğlu şunları kaydetti: “Batı Afrika’da yaşanan Ebola Virüs Hastalığı (EVH) salgın durumu Bakanlığımız tarafından başından beri takip edilmekte olup Nisan ayında konuyla ilgili bir Bilim Kurulu Toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda alınan kararlar gereğince; hastalığın görüldüğü bölgeyle ticari ilişkilerimiz ve seyahatin olması sebebiyle bölgeye gidecek olan vatandaşlarımız hastalık hakkında bilgilendirilmiş, hastalığın görüldüğü bölgeden dönenvatandaşlarımıza 3 haftaya kadar hastalık belirtilerinin çıkabileceği konusunda uyarı yapılmış ve EVH ile ilgili ülke genelinde hizmet veren sağlık kuruluşlarına, sağlıkpersoneline yönelik uyarıcı bilgileri içeren bir bilgi notu hazırlanarak gönderilmiştir.
Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumumuz (THSK) web sitesinde konuyla ilgili bilgilendirici doküman yayımlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 08.08.2014 tarihinde EVH ile ilgili olarak halk sağlığı acil durumu ilan etmiştir. EVH salgınının boyutlarının büyümesi sebebiyle EVH Bilim Kurulu 8-12-13 Ağustos tarihlerinde toplanmış ve EVH Vaka Yönetim Rehberi hazırlanarak THSK web sitesinde yayımlanmıştır. EVH gibi uluslararası öneme haiz halk sağlığı risklerinin ülkemize girişini önlemek amacıyla sınır giriş noktalarındasağlık denetimi yapmak ve buna bağlı olarak uluslararası temas gerektiren işlemlerde bulunan insanlar ve araçlarla ilgili her türlü sağlık tedbirini almak, Bakanlığımız bağlı kuruluşu Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün görevleri arasındadır.”
EVH salgını önleme çalışmaları kapsamında ise Müezzinoğlu, “Ülkemize etkilenmiş bölgelerden gelen taşıtlarda şüpheli vakaların bulunması (Vaka tanımına uyan yolcuların tespiti, temaslıların izlenmesi), Vakalara verilecek cevap (Vaka yönetimi, tanı ve tedavi), Korunma ve kontrol faaliyetleri (Etkilenmiş bölgelere seyahat eden yolculara yönelik bilgilendirme, kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı, enfeksiyon kontrol önlemleri)” ana başlıklarında çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
EBOLA HASTALIĞI SEBEBİYLE SEYAHAT SAĞLIĞI MERKEZLERİ 43’E ÇIKARILDI
Ebola hastalığı şüphesi olan hastaların, enfekte hasta taşıma kabini ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından belirlenen referans hastanelere nakledildiğini anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Sınırlarımızdan kaçak yollarla ülkemize girmeye çalışırken Emniyet Birimlerimizce yakalanan kişilerle ilgili olarak, Bakanlığımız Bilim Kurulunca hazırlanan Vaka Yönetim Algoritmasına göre hareket edilmekte, ‘Vaka Tanımı’na uyan kişilerin uygun koşullarda belirlenmiş hastanelere transportu sağlanarak laboratuvara gönderilmek üzere uygun numuneler alınması sağlanmaktadır. DSÖ ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun EVH ile ilgili kararlan gereği uluslararası giriş noktalarında görev yapan personele ve ilgili paydaşlara konuyla ilgili olarak bilgilendirme yapılmıştır. Gerekli durumlarda kullanılmak üzere kişisel koruyucu ekipmanlar tedarik edilerek giriş noktalarında görev yapan personele dağıtılmıştır. Kritik giriş noktalarında 24 saat esasına göre çalışan personel sayısı artırılmıştır. Türk Hava Yolları ile birlikte, salgın yaşanan bölgeden gelen uçuşlara yönelik alınacak tedbirler belirlenmiş ve uygulamaya konmuştur.
Bu bölgeden gelen uçaklarda, EVH’ye yönelik bilgilendirme anonsu yapılmakta, Türkçe, İngilizce ve Fransızca bilgilendirme broşürleri dağıtılmakta ve uçakların Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personeli gözetiminde dezenfekte edilmesi sağlanmaktadır. Ülkemiz limanlarına gelen gemilere yönelik önlemler konusunda ise yurt dışından gelen gemilerin etkilenmiş bölgelerden gelip gelmediklerinin değerlendirilmesi yapılarak bu bölgelerden gelen gemilere, limanlarımıza yanaşmadan önce açıkta denetim yapılarak uygun görülürse limana yanaşma izni verilmektedir. Havaalanı ve limanlarımıza yönelik bu önlemler dışında etkilenmiş bölgelere seyahat eden vatandaşlarımıza seyahat sağlığı hizmeti sunan Seyahat Sağlığı Merkezlerimizin sayısı 32’den 43 ‘e çıkarılmıştır. DSÖ nün web sitesi günlük olarak takip edilmekte olup salgınla ilgili tüm güncel bilgiler www.seyahatsagligi.gov.tr internet sitemiz aracılığıyla paylaşılmakta ve ilgili birimlere gerekli talimatlar iletilmektedir. Seyahat sağlığı danışma hattı aracılığıyla konuyla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.”
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de Ebola Virüsü ile ilgili vakalara rastlanması durumunda bir “Acil Durum Planı” hazırlanıp hazırlanmamasıyla ilgili ise Müezzinoğlu, “Bakanlığımız bilim kurulu tarafından Ebola Virüs Hastalığı Vaka Yönetim Rehberi hazırlanmış olup ihtiyaç doğrultusunda güncellenmektedir.” dedi.