Antalya’da bir firma, tıp fakültelerinde eğitimde kullanılmak üzere ABD’den kadavra ithalatı yapıyor.
Firmanın genel müdürü Ercan Turgut, Çin’den de kadavra alınabildiğini ancak ABD’yi tercih ettiklerini söyledi. Turgut, “Çin’den de getirilen kadavralar var. Ama Çinli kadavraların zayıf ve yağsız olmaları nedeniyle bunların kullanım süreleri biraz daha kısa” dedi.
Türkiye’de kavdavra ithal eden firmaların başında gelen Uğur Optik’in Genel Müdürü Ercan turgut, maliyeti çok yüksek olduğu için şu an pek çok üniversitede kadavra olmadığını ya da yetersiz olduğunu söyledi.
Turgut, mevcut üniversitelerde de kadavraların çok uzun süre kullanıldığını vurguladı. Kadavranın normalde 2 aylık bir kullanım ömrü varken bunların bazen 5 yıla kadar kullanıldığını anlatan Turgut, “Bunlar tabii kadavralıktan çıkmış bir halde. Öğrenciler için az da olsa fayda sağlıyor olabilir, ama tam anlamıyla bir eğitim verilemiyor” dedi.
Kadavranın ABD veya Çin’den alınabildiğini belirten Turgut, çoğunlukla ABD’nin tercih edildiğini söyledi. Turgut, “Çin’den de getirilen kadavralar var, ama sağlık konusunda çok emin olunamadığından ve Çinli kadavraların zayıf ve yağsız olmaları nedeniyle bunların kullanım süreleri biraz daha kısa” dedi.
ABD’de bu işi derneklerin yürüttüğünü aktaran Turgut, bağış alınan kadavralarda çeşitli işlemler yapıldığını, dondurulmuş, taze ya da üniversitelerin talebine göre parça olarak işlemler yapıldığını kaydetti.
Fiyat olarak da çeşitlilik gösterdiğini belirten Turgut, “Dernekler kadavralar için 300- 500 dolar gibi bir fiyat belirlemelerine rağmen ithalat sırasındaki işlemler nedeniyle çok fazla masrafı var. Bizim satışımız 10 binle 20 bin dolar arasında değişiyor” dedi.