Tekstilden inşaata, kozmetikten tıbbi görüntülemeye kadar akla gelen her sektörde kullanılan nanopartiküllerin insan vücuduna vereceği zararlar tartışılmaya devam ediyor. Bir çok uzman bir metrenin milyarda biri olan ve 100 nanometreden daha küçük olan bu zerreciklerin solunum yoluyla akciğer ve kalbe zarar verdiğini savunuluyor.
Otoyol kadar kirli
Tartışma devam ederken Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları çok kullanılan 11 lazer yazıcının işlem sırasında ‘nanopartikül’ yayıp yaymadığını ve bunun olası zararlarını araştırdı. Araştırmada bazı yazıcıların havası çok kirli otoyollarla yarışacak kadar nanopartikül yaydığı belirlendi.
Akciğer hücrelerine zarar veriyor
Ardından küçük hava yolları epitel hücreleri, bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluşturan makrofajlar ve olgunlaşmamış lenf hücreleri lenfoblastlar 0.5-100 mikrogram dozunda yazıcıdan yayılan partiküllere maruz bırakıldı. İncelemede nanopartiküllerin hücrelerin zarında ciddi hasar oluşturduğu, reaktif oksijen türleri ile fazla üremesi çeşitli hastalıklara yol açan pro-enflamatuar sitokinlerin arttığı tespit edildi. Araştırmacılar lazer yazıcılardan havaya karışan nanopartiküllerin akciğer hücrelerine zarar verdiğini ve genlerin çalışmalarında yaşanacak değişimlerin de akciğer hastalıklarına yol açacağını belirtiyor.
Ofisleri iyi havalandırın
Uzmanlar araştırmanın, lazer yazıcıların kullanılmasının bırakılmasını değil yazılım işlemi sırasında havaya karışan nanopartiküllere daha az maruz kalmaya çalışılması gerektiğini ifade ediyor. Bunun için lazer yazıcıların iyi havalanan ofislerde kullanılması ve uzun süreli yazma işlemleri sırasında yazıcının bulunduğu odanın dışında durulmasını tavsiye ediyor. Bazı uzmanlar nanopartiküllerin kanserojen asbest kadar zararlı olduğunu savunuyor.
KAYNAK: VATAN / İLKER AKGÜNGÖR