ABD’nin önde gelen teknik üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), gelecekte yara bandının yerini alabilecek bir buluşa imza attı. Yapışkan, jel kıvamında bir madde olan ‘hidrojel’ ile üretilen banda, LED ışıkları, sıcaklık sensörleri, iletken teller ve yarı iletken çipler takılabiliyor.
Akıllı yara bandı, vücut sıcaklığındaki değişime göre hastaya belli ilaçlar uygulayabiliyor. Bant, dirsek ya da diz gibi eklemlere sarıldığında dahi yapışkanlığını kaybetmeden elektronik devrelerin işlevlerini koruyor.
Akıllı bandın temelini oluşturan hidrojel, çoğunluğu sudan oluşan esnek bir madde. Altın, titanyum, alüminyum, silikon, cam veya seramik yüzeylere kuvvetlice tutunabiliyor. İçindeki devre ve kablolara tam yalıtım sağlayarak dış etkenlerden koruyor. Esnek yapısıyla da kırılma ve bükülmelere karşı direnç gösteriyor.
Mekanik Mühendisliği bölümünde ders veren Xuanhe Zhao, hidrojel maddesinin vücut içinde veya deri altında da kullanılabileceğini söylüyor. Zhao, “Elektronik sensörler insan vücudu içinde kuru kalamaz. Sağlık kontrolü ve gerektiğinde ilaç temini için kullanılabilecek sensörleri, hidrojel sayesinde vücut içinde dahi güvende tutabiliriz” diyor.
Materyal, 10 – 100 kilopascal arası esneme direncine sahip.
KAYNAK: MIT