Uzman diyetisyen İpek Ağaca Özger’e göre renkli ve sağlıklı bir hayat için renkli beslenmek gerekli. Renklerle Diyet isimli bir kitap da kaleme alan Özger, farklı renkteki meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan ve vitaminlerin vücudumuzdaki hangi hastalıklara iyi geldiğini söylüyor. Renkli beslenerek ve dengeyi sağlayarak kilo vermenin ya da almanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Ona göre toplum olarak beslenme alışkanlığımız renksiz, meyve tüketimimiz ise çok düşük. “Kışın sadece portakal ve mandalina tüketiyoruz. Danışanlarıma ‘Ne kadar meyve tüketiyorsunuz?’ diye sorduğumda hiç meyve yemedikleri gün o kadar çok oluyor ki. Oysa karbonhidrat, yağ ve protein dengesinin sağlıklı bir şekilde dengeli tüketilmesi gerekiyor.” diyor.
İpek Ağaca Özger, sürekli aynı meyveyi tüketmenin de doğru olmadığını söylüyor. Çünkü aynı antioksidan ve aynı vitamin alınmış oluyor. Her besin grubunda olduğu gibi çeşitliliğin meyve ve sebzelerde de tercih edilmesi gerektiğini belirten Özger şöyle konuşuyor:
“Menünün içerisindeki renkler çok önemli. Örneğin; domates çorbası, domatesli bir pilav, sonrasında bir karpuz ve domates salatası gibi tek renk besinlerin bir arada olduğu bir menü insana sıkıcı gelebilir. Tüketici açısından da doğru değildir. Ama rengârenk ve birbiriyle uyumlu bir menü tüketim için daha uygundur.”
Bazı uzmanların ‘Meyve şekeri diyabete yol açar, kilo aldırır.’ diyerek insanları korkuttuğuna dikkat çeken Özger, “Bu kesinlikle yanlış bir bilgi. Bu sefer halkımız meyve tüketmiyor. Ama şerbetli tatlı yiyor, çikolata tüketiyor. Farklı ve sağlıksız bir beslenme alışkanlığına kayılmış oluyor. Gün içerisinde ortalama dört beş kez ve farklı renkte meyve tüketmemiz gerekiyor.” diyor.
Hangi renk meyve ve sebzeler, hangi hastalığa iyi geliyor?
Kırmızı: İnsan vücudu tarafından üretilemeyen likopen, pek çok kanser türüne karşı koruyucu, güçlü bir antioksidan. Kırmızı meyve-sebzeler kalp hastalıklarına, prostot, kolon, mesane ve cilt kanserine karşı korunmada yardımcı.
Sarı-turuncu: Enerjinin sembolü olan turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan karotenoidler tarafından renklendiriliyor. A vitamini zengini olan bu renkteki besinler, vücudu harekete geçiriyor. Görme sağlığını ve bağışıklık sistemini destekliyor. Kansere karşı koruyucu özellikler taşıyor.
Yeşil: Doğanın, huzurun rengi olan yeşilin, meyve ve sebzelerdeki kaynağı ‘klorofil’. Yüksek C vitamini içerikleriyle dikkat çeken yeşil grupta yer alan meyve ve sebzelere, kanser ve kalp hastalıklarından korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için günlük beslenmede gereken önemi vermek gerekiyor. Hamilelerin, sigara kullanan kişilerin, sporcuların, stres altında olanların, yanık veya ameliyat olan kişilerin C vitamini ihtiyacı diğer kişilere göre daha fazla.
Mor: Meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigmente ‘antosiyanin’ deniyor. Antosiyaninler, hücreleri hasar almaktan koruyor. Sakinleştirici özelliğe sahip olduğu bilinen mor renge sahip olan besinler, gençlik ve güzellik vererek yaşlanmayı geciktiriyor. Kalp hastalıkları, felç ve kansere karşı korunmada, hafızayı güçlendirme ve yaşlanmayı geciktirmede etkili oluyor.
Beyaz: Temizliğin, saflığın simgesi olan beyaz renkteki meyve ve sebzeler, rengini ‘antoksantin’ isimli pigment sayesinde alıyor. Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken beyaz renkli meyve ve sebzeler, sindirim sistemi dostu. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili.
RENKLİ BESLENME NASIL OLUR?
NORMAL DİYET
Kahvaltı
* Beyaz peynirli esmer sandviç
* 1 haşlanmış yumurta
* 1 tatlı kaşığı fındık ezmesi
* 1 fincan şekersiz çay
Ara
* 1 fincan yeşil çay
Öğle
* 1 tabak kuru fasulye yemeği
* 1 tabak pilav
* 1 kase yoğurt
Ara
* Kepekli kraker (1 paket)
* 1 fincan şekersiz çay
Akşam
* Izgara somon
* 1 dilim çavdar ekmeği
Ara
* 1 elma
* 1 avuç badem
RENKLENDİRİLMİŞ DİYET
Kahvaltı
* Beyaz peynirli, maydanozlu, kırmızı biberli esmer sandviç
* 1 haşlanmış yumurta
* Yarım orta boy domates
* Salatalık dilimleri (1 orta boy salatalık)
* 1 tatlı kaşığı ayva reçeli
* 1 fincan şekersiz çay
Ara
* 1 fincan şekersiz yeşil çay
* 3 adet kuru kayısı
Öğle
* 1 tabak kuru fasulye yemeği
* 1 tabak pilav
* 1 kase cacık
* 1 kase çoban salata
Ara
* Yarım greyfurt (büyük)
* Kepekli kraker (yarım paket)
* 1 fincan şekersiz çay
Akşam
* Izgara somon
* 1 dilim çavdar ekmeği
* Roka-havuç-pancar salatası
* Izgara yağsız arpacık soğan
* Izgara yağsız brokoli
Ara
* 1 elma
* 1 kivi
KAYNAK: Zaman