İstatistiklere göre uyuşturucu kullanım yaşı 13’ten 10’a kadar düştü.
Bir kere bulaşan yakasını kurtarmak için AMATEM’in kapısını çalıyor ancak ya yoğunluktan sıra gelmiyor ya da yeni tanıştıkları bağımlılar yüzünden daha da dibe vuruyor. Uyuşturucu kullanımının önüne bir türlü geçilememesi ise endişelere neden olurken, birçok uzman özellikle denetimlerin yetersizliğinden şikayet ediyor.
Teknoloji arttıkça ulaşım kolaylaşıyor
Yapılan araştırmalara göre özellikle sentetik uyuşturucu kullanımında son 5 yılda yüzde 200 artış gözlendiği ve bu artışın da devam edeceği ifade ediliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Özkara, “Uyuşturucuya ulaşımın kolay olması, ailelerin çocuğun denetimini yeterince sağlayamaması, özellikle şehir merkezindeyse okulun tam güvenli olmayışı ve gelişen iletişim teknolojileri nedeniyle çocukların birçok yolla tehlikeli kişilerle kontakt kurabilmesi riski artırıyor” diyor.
Bonzai masum gibi sunuluyor
Sentetik uyuşturucuların ucuz olması ve kolay ulaşılabilir olmasından dolayı diğer uyuşturuculara göre çok daha tehlikeli olduğunu anlatan Özkara, “Özellikle bitki yapraklarına püskürtülmüş kimyasal madde olan Bonzainin doğal bir madde olduğu şeklindeki yanlış inanışta bu maddenin kullanımını artırmakta. “Ottur zararı yoktur” gibi çok saçma ve cahilce bir mantık yürütülüyor. Oysa ister bitkisel ister kimyasal her türlü madde yanlış kullanıldığında zehir haline gelebilir. Bu da ölümlere yol açar.”
Kaynak:Meydan Gazetesi