Bu kazaların ardından gözler yeniden bölgeye çevrilmişti. Kazalara neden olarak, genelde ters rüzgar ve balonların rüzgar tellerine takılması gösteriliyor.
Kapadokya’da 25 balon turizmi şirketine ait 240 balon ve 219 pilot var. Aynı anda 100 balona kalkış izni veriliyor, yarım saat sonra 50 balonun daha kalkışına müsaade ediliyor.
Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2014 yılında hava trafiği ve değişimini takip edecek uçuş kulesini bölgede inşaa etti.
Ancak bürokratik işlemlerin sürmesi nedeniyle kule elektrik alamadığı için halen faaliyete geçebilmiş değil.
Balonların hareketleri, alçalıp-yükselmeler ve diğer balonlarla mesafeleri yerden telsizle kontrol ediliyor. Araznin engebeli olmasınınsa kontrolü güçleştirdiği belirtiliyor.
Hava durumu verilerinin çevredeki havaalanlarından sağlandığı Kapadokya’da balon şirketleri, bölge de ani değişimleri ölçebilecek özel bir sistem kurulmasını talep ediyor.
İddialar arasında, böyle bir sistemin 1 milyar avroyu bulduğu, meteoroloji müdürlüğünün buna bütçe ayırmadığı var. Kapadokya’da faaliyet gösteren şirketler, yüksek gerilim hatlarının uçuş güzergahında yerin altına alınmasını veya boyanarak görünür hale getirilmesini istiyor.
Anatolia Balon’un sahibi pilot Halil Uluer şunları söyledi: “Kulenin katkısı büyük olur. Neden açılmıyor anlamak mümkün değil. Pilotlar balondan dolayı üstlerini göremezler. Yükselmek istediklerinde diğer pilotlarla ya da yerdeki ekiple haberleşiyorlar. Oysa kule olsa bu trafiği çok daha rahat yönetir. Aynı zamanda meteorolojik değişimleri de anında pilotlara bildirler.”
Kapadokya’da üç turistin hayatını kaybettiği ve 22 turistin yaralandığı 2013’teki kazanın ardından de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından denetimler sıklaştırıldı.
Ancak halen sepet kapasiteleri ve alınan yolcu sayıları, propan gazı kalitesi ve pilotun deneyimi gibi konularda denetimlerin eksik olduğu ifade edildi.
Müdürlük, ‘baskın’ şeklinde denetim yaptıklarını belirtiyor.
TOFAŞ’lı basketbolcu dava açıyor
Öte yandan Cansu Şimşek’e konuşan 9 Nisan’daki kazada yaralanan TOFAŞ Basketbol oyuncusu Juan Palacios, havalandıklarında rüzgar olmadığını, herkesin ayakta durduğu balona binmeden kendilerine acil durumlarda ne yapılacağına dair bilgi verilmediğini söyledi.
“Yaklaşık bir saat sonra biraz rüzgâr çıktı ve aşağıya doğru inmeye başladık. Pilotla yolcular arasında bir gerginlik ya da ses yükselmesi duymadım” diyen Palacios, çok alçaldıklarını hissettiğini, normal bir durum olmadığını anladığında ilk çığlık atanın pilot olduğunu söyledi.
Palacios şöyle devam etti: “Elektrik kablolarına çarptık ve elektrik çarptığını hissetmeye başladım. Sağa sola sallandık ve sonra yere çakıldık. Gözümü açtığımda kız arkadaşımın suratı kanlar içindeydi. Kız arkadaşım (Lopez Camelo) sol elmacık kemiğinden ameliyat oldu. Kendisi bir model. İş kaybından dolayı dava açmaya hazırlanıyoruz.”