D.Ç.’nin suç duyurusu sonrası soruşturma başlatan Kahramanmaraş başsavcılığı, V.Ç. hakkında ‘kötü muamele’den dava açtı. Kahramanmaraş 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi yargılama sonucunda adamın suçsuz olduğunu belirterek beraat kararı verdi. Karar temyiz edildi.
‘Şefkatle bağdaşmayacak nitelikte…’
Yargıtay 18. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Yargıtay, Türk Ceza Kanunu’nun 232’inci maddesinin ‘yaralama, tehdit, sövme gibi eylemler dışında kalan ve failin aynı konutta birlikte yaşadığı kişilere karşı gerçekleştirdiği mağdura bedenen veya ruhen zarar veren eylemleri’ kötü muamele suçu olarak düzenlediğine atıf yaptı.
Yargıtay, maddenin “Her türlü kötü muamele suçun oluşmasını olanaklı kılmaz, kötü muamelenin merhamet, acıma ve şefkatle bağdaşmayacak nitelikte bulunması gerekmektedir” denen gerekçesini de hatırlattı.
Bir yıla kadar ceza alabilir
Kararda her türlü ‘kötü muamele’nin suç oluşturmayacağı, ‘kötü muamele’nin ‘merhamet, acıma ve şefkatle bağdaşmayacak nitelikte bulunması gerektiği’ belirtilerek, şöyle dendi: “Merhametle bağdaşmayan, mağdura bedenen ve ruhen zarar veren eylemlerin kötü muamele olarak kabulü gerekir. Sanığın eve kuma getirdikten sonra eşine kötü davrandığı, müştekinin intihara teşebbüs ettiği, sanığın davranışlarının sevgi ve merhametle bağdaşmayan, müştekiye ruhen zarar veren kötü muamele niteliğinde olduğu ve kötü muamele suçunun oluştuğu gözetilmeksizin beraat kararı verilmesi kanuna aykırıdır.”
Türk Ceza Kanunu’nun ‘kötü muamele’yi düzenleyen maddesinde, sanığın iki aydan bir yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği belirtiliyor.