Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa SPOR

UEFA'nın Avrupa'da başarı ödüllerinde büyük fark: Şampiyon takım Devler Ligi'nde 85, Avrupa Ligi'nde 23 milyon euro gelir elde ediyor

2021-10-29
UEFA'nın Avrupa'da başarı ödüllerinde büyük fark: Şampiyon takım Devler Ligi'nde 85, Avrupa Ligi'nde 23 milyon euro gelir elde ediyor
Share on FacebookShare on Twitter

uefa-nin-avrupa-da-basari-odullerinde-buyuk-fark-sampiyon-takim-devler-ligi-nde-85-avrupa-ligi-nde-23-milyon-euro-gelir-elde-ediyor

KPMG Football Benchmark’ın raporuna göre üç turnuva için takımların organizasyonlara katılım ücreti, maç başı başarı geliri ve her tur için elde ettikleri rakamlar, aradaki belirgin farkı gözler önüne serdi.

 

Buna göre Devler Ligi’nde tüm maçlarını kazanan takım 85 milyon euronun üzerinde gelir elde ederken bu rakam Avrupa Ligi’nde 23 milyon 410 bin, Konferans Ligi’nde ise 15 milyon 490 bin euro oldu.

 

para ödülleri.jpg

 

“Aslan payı” Şampiyonlar Ligi’ne

 

UEFA turnuvalarında kulüplerin başarılarına ve organizasyonlara göre elde ettikleri gelir incelendiğinde bariz farklar olduğu görülüyor.

 

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu Şampiyonlar Ligi, UEFA’nın ödül listesinin en büyük payını alıyor.

 

Hem dünyadaki ilgi hem naklen yayın gelirleri hem de katılan kulüplerin diğerlerine oranla daha büyük bütçelere sahip olması da buradaki tetikleyen en önemli etken.

 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 32 takım, 8 ayrı grupta şampiyonluk için mücadele ediyor.

 

Gruplarını ilk 2 sırada bitiren takımlar bir üst tura yükselirken, 3. olan takım Avrupa Ligi’nde yoluna devam ediyor. Son sıradaki ekipler ise Avrupa macerasını sonlandırıyor.

 

Devler Ligi’nde gruplara kalmayı garantileyen takımlara UEFA, 15 milyon 640 bin euro dağıtıyor. Grup sürecinde 6’şar maç oynayan takımlar her galibiyet için 2 milyon 800 bin, beraberlikte ise 930’ar bin euro kazanıyor. Mağlup olan takımlar herhangi bir başarı ödülü alamıyor.

 

Grubu ilk 2 sırada bitirerek son 16 turuna kalan takımlar 9 milyon 600 bin euro kazanıyor. 

 

Son 16 turundan sonra ödüller daha da yükseliyor. Çeyrek finale kalan ekipler 10 milyon 600 bin, yarı finale kalanlar ise 12 milyon 500 bin euro gelir elde ediyor.

 

Finale kalan takımlar 15 milyon 500 bin euro elde ederken, şampiyon olan ise ekstra 4 milyon 500 bin euro ile ödüllendiriliyor.

 

Turnuvada mücadele eden ve tüm maçlarını kazanarak şampiyon olan takım, sadece başarısı sayensinde 85 milyon 140 bin euroyu kasasına koyuyor. 

 

Şampiyonlar Ligi şampiyonu ayrıca sonraki sezon için liginde başarısız olsa bile UEFA Avrupa Ligi’ne katılma garantisi elde ediyor.

 

Avrupa Ligi’nde maksimum ödül 23 milyon euro

 

Bu sezon formatı değişen Avrupa Ligi’nde şampiyonluk için yarışan takım sayısı 48’den 32’ye düşürülerek hem ekonomik ödüller artırıldı hem de Konferans Ligi’ne katılacak takımların başarı ödülleri yükseldi.

 

Avrupa Ligi’nde 32 takım 8 ayrı grupta mücadele ediyor. Gruplarını ilk sırada bitiren takımlar doğrudan son 16 takım arasına ismini yazdırıyor. 

 

İkinci olan ekipler, Şampiyonlar Ligi’ni üçüncü sırada bitiren takımlar ile play-off turunda karşılaşıyor. 

 

Grup üçüncüleri yoluna Konferans Ligi’nde devam ederken son sırada kalanlar Avrupa macerasını noktalıyor.

 

Kulüpler düzeyinin en önemli ikinci organizasyonu Avrupa Ligi’nde başarı ödülleri de değişiyor.

 

Turnuvada gruplara katılım bedeli 3 milyon 630 bin euro olarak gerçekleşirken takımlar galibiyetler için 630 bin, beraberlik halinde ise 210 bin euro gelir elde ediyor.

 

Devler Ligi’nden farklı olarak Avrupa Ligi’nde grubunu ilk sırada bitiren takım 1 milyon 100 bin, ikincisi ise 550 bin euro kazanç sağlıyor.

 

Play-off turunu geçen takım ayrıca 500 bin euro kazanıyor.

 

Avrupa Ligi’nde grup aşamasının ardından ödüller de katlanarak artıyor. Son 16 turuna katılan takımlar 1 milyon 200 bin euro elde ederken finallerde bu rakamlar yükseliyor.

 

Takımlar, çeyrek finale kalmaları halinde 1 milyon 800 bin, yarı finalde 2 milyon 800 bin euro gelir kaydediyor.

 

Finale kalan ekipler 4 milyon 600 bin euro elde ederken, şampiyon olan takım ayrıca 4 milyon euro ödülü kasasına koyuyor.

 

İlk kez düzenlenen Konferans Ligi’nde şampiyonluk ödülü 15 milyon euro

 

UEFA’nın bu sezon ilk kez düzenlediği Avrupa Konferans Ligi, takımların uluslararası arenada daha eşit yarışabilmesi adına önemli bir organizasyon konumunda. 

 

Devler Ligi ve Avrupa Ligi’ne kıyasla daha zayıf takımların yer aldığı organizasyonda 32 kulüp, 8 ayrı grupta şampiyonluk yarışı veriyor.

 

Söz konusu organizasyonda da diğerlerinde olduğu gibi ilk sırayı elde eden takımlar son 16 turuna katılma hakkı kazanıyor. Grup ikincileri, Avrupa Ligi play-ff’larından gelen takımlarla üst tura yükselmek için mücadele ediyor. Üçüncü ve dördüncü sırada kalan takımlar ise ilgili sezondaki Avrupa macerasını noktalıyor.

 

Konferans Ligi’nin para ödülü, diğer iki organizasyonun daha da altında seyrediyor.

 

UEFA, gruplara ayak bastı parası olarak 2 milyon 940 bin euro dağıtırken, maç başı galibiyete 500 bin, beraberliğe ise 170 bin euro ödül dağıtıyor. Altıncı maçlar sonunda zirvede yer alan takımlar 650, ikinci sıradakiler ise 330 bin euro ekstra ödül kazanıyor.

 

Bu turnuvada da Avrupa Ligi’nde olduğu gibi play-off turunu geçen ekipler 300 bin euro ekstra ödül elde ediyor.

 

Son 16 turuna kalmaya hak kazanan takımlar 600 bin euro gelir sağlarken, finallerde ödüller bir miktar daha artıyor.

 

Konferans Ligi’nde çeyrek finale kalan ekipler 1 milyon, yarı finale yükselenler 2 milyon, finale kalanlar ise 3 milyon euro gelir elde ediyor. Konferans Ligi’nin şampiyonluk ödülü ise 2 milyon euro.

 

Buna göre turnuvaya katılarak tüm maçlarını kazanan takımlar 15 milyon 490 bin euroluk gelirin sahibi oluyor.

 

Avrupa’daki Türk takımları ne kadar kazandı?

 

Süper Lig ekipleri bu sezon 5 takımla başladığı Avrupa macerasında 3 takımla yoluna devam ediyor. 

 

Geçen sezonun şampiyonu Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde gruplara direkt katılma hakkı elde ederek önemli geliri kasasına koymayı garantiledi. 

 

Galatasaray ise Devler Ligi’nden elenmesinin ardından eleme turlarını geçerek Avrupa Ligi’nde grup aşamasına katılmaya hak kazandı.

 

Fenerbahçe, Finlandiya ekibi Helsinki’yi play-off’larda geride bırakarak Avrupa Ligi’nde yarışma fırsatı elde etti.

 

Trabzonspor ve Sivasspor ise Konferans Ligi elemelerinde turnuvaya veda ederek Avrupa defterini erken kapatan ekipler oldu.

 

Devler Ligi’nde direkt gruplara kalan ve bu alanda Türkiye’nin tek temsilcisi olan Beşiktaş, 15 milyon 640 bin euroyu kasasına koyarken, Borussia Dortmund, Ajax ve Sporting Lizbon ile oynadığı ilk üç maçta galibiyet veya beraberlik alamadı ve başarı ödülü kazanamadı.

 

Türkiye’yi Avrupa Ligi’nde iki takımla temsil eden Fenerbahçe ile Galatasaray, katılım bedeli olarak 3 milyon 630’ar bin euro gelir sağladı. 

 

D Grubu’nda Olimpiakos, Eintracht Frankfurt ve Antwerp maçlarını geride bırakan Fenerbahçe, iki beraberlik, 1 yenilgi elde ederek 420 bin euro ödüle hak kazandı.

 

Galatasaray ise E Grubu’nda Lazio, Marsilya ve Lokomotiv Moskova maçlarından 2 galibiyet ve 1 beraberlik ile ayrılarak toplam 1 milyon 470 bin euroyu kasasına koymayı garantiledi.

 

KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – MEHMET ALTUNKILIÇ

ShareTweet

BENZER HABERLER

İSİG: Son 13 yılda en az 2 bin 728 genç işçi hayatını kaybetti
SPOR

Muslera’nın penaltı atmasını eleştiren Mourinho, Porto’da kalecisine penaltı attırmış

2025-05-19
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde lazer tutan taraftar spordan men edildi
SPOR

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde lazer tutan taraftar spordan men edildi

2025-05-05
Diyarbakır’da 8 Mart’ta kadın cinayeti; AVM’de otururken silahla vuruldu
SPOR

Kulüp doktoru hayatını kaybetti; Barcelona-Osasuna maçı ertelendi

2025-03-09
Fenerbahçe’nin kalecisi Livakovic’e soruşturma
SPOR

Fenerbahçe’nin kalecisi Livakovic’e soruşturma

2025-03-04
Galatasaray, Jose Mourinho’yu “Irkçılık” iddiasıyla UEFA ve FIFA’ya şikayet edecek
SPOR

Galatasaray, Jose Mourinho’yu “Irkçılık” iddiasıyla UEFA ve FIFA’ya şikayet edecek

2025-02-24
Galatasaray teknik direktörü Buruk: Bu kadar kötü bir performans gösteren bir derbi hakemi hatırlamıyorum
SPOR

Galatasaray teknik direktörü Buruk: Bu kadar kötü bir performans gösteren bir derbi hakemi hatırlamıyorum

2025-02-24
  • Trendler
  • Comments
  • Son
Fenerbahçe, deplasmandan galibiyetle döndü

Adana Demirspor, Galatasaray maçında sahadan çekildi

2025-02-09
KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

2025-02-10
5 binada 200 kişi can verdi, sorumlu olanlar 1 gün bile tutuklanmadı

İzzet Ulvi Yönter’e ‘Cevheri Güven’ şoku; sosyal medyada tepki yağdı

2025-02-23
Zafer Algöz, ‘Şinasi Yurtsever’ paylaşımını apar topar sildi

Zafer Algöz, ‘Şinasi Yurtsever’ paylaşımını apar topar sildi

2025-03-14

AKP Grup Başkanvekili Elitaş tarih verdi: EYT düzenlemesi ne zaman hayata geçecek?

0

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: Sömürgeciliğin merkezi olan bir ülkedeyiz

0

Akşener'in sözleri CHP'de nasıl yorumlandı?

0

Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti

0
TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

Özgür Özel’den HSK üyeliği seçimlerine tepki: “Bu bir yankesicilik teşebbüsüdür, AYM’ye başvuracağız”

2025-05-20
TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

Van kayyımı, 6 aydır faaliyette olan pazarı törenle yeniden açtı

2025-05-20
TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

‘Emniyet direndi’ iddiası: İBB 3. dalga operasyonunu neden jandarma yaptı?

2025-05-20
TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

Müebbet hapis cezası verilen Yüksel Güran’ın son hali ortaya çıktı

2025-05-20

Son Haberler

TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

Özgür Özel’den HSK üyeliği seçimlerine tepki: “Bu bir yankesicilik teşebbüsüdür, AYM’ye başvuracağız”

2025-05-20
TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

Van kayyımı, 6 aydır faaliyette olan pazarı törenle yeniden açtı

2025-05-20
TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

‘Emniyet direndi’ iddiası: İBB 3. dalga operasyonunu neden jandarma yaptı?

2025-05-20
TÜİK: 6,7 milyon genç ‘eğitim ve işte yok’ boşta geziyor

Müebbet hapis cezası verilen Yüksel Güran’ın son hali ortaya çıktı

2025-05-20
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler