Türk futbolunun içinde bulunduğu dar boğazdan çıkabilmesi için Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) arasında “borç yapılandırma” anlaşması yürürlüğe girdi.
Süper Lig kulüpleri ile TBB arasında borç yapılandırma konusunda ilk anlaşma, Trabzonspor’dan geldi.
Trabzonspor Kulübü, Aktif Bank, Halkbank, Denizbank ve Ziraat Bankası’ndan oluşan konsorsiyum ile mevcut finansal borçlarını 2 yıl anapara ödemesiz olmak üzere 5 yıl vade ile yapılandırdığını geçtiğimiz ay açıkladı.
Bordo-mavili ekipten Kamu Aydınlatma Platformu (KAP)’na yapılan açıklama şöyle:
“Şirketimiz, Aktif Bank, Halkbank, Denizbank ve Ziraat Bankasından oluşan konsorsiyum ile mevcut finansal borçlarımızı 2 yılı anapara ödemesiz olmak üzere 5 yıl vade ile yapılandırmıştır. Hem kulübümüz hem de Türk futbolu için hayırlı olmasını dileriz.”
Bordo-mavili kulübün, haziran ayında yapılan 44. Olağan Divan Kurulu Toplantısı’nda kulübün borcu 31 Mart 2019 tarihi itibarıyla kısa vadeli 805 milyon 771 bin 126 TL, uzun vadeli de 532 milyon 855 bin 979 TL olmak üzere, toplam 1 milyar 338 milyon 627 bin 105 TL borcu olduğu, kısa vadeli gelirleri düştükten sonra net borcun 1 milyar 88 milyon 739 bin 498 TL olduğu vurgulanmıştı.
Beşiktaş da anlaşmayı imzaladı
Beşiktaş Kulübü, TBB’nin borç yapılandırma anlaşmasına imza atan ikinci kulüp oldu.
12 Temmuz’da siyah-beyazlı ekibin KAP’a gönderdiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Şirketimiz; Aktif Bank A.Ş., Denizbank A.Ş., Halk Faktoring A.Ş. ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’den oluşan Konsorsiyum ile mevcut finansal borçlarını 2 yılı anapara ödemesiz olmak üzere 5 yıl vade ile yapılandırma sözleşmesi imzalamıştır. Hem kulübümüz hem de Türk Futbolu için hayırlı olmasını dileriz.
Siyah-beyazlı ekibin BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi’nde mayıs ayında gerçekleştirilen 2018 yılı olağan idari ve mali genel kurul toplantısında, kulübün toplam borcu da açıklanmıştı.
Toplantıda konuşan denetleme kurulu başkanı Feyyaz Tuncel, siyah-beyazlı kulübün borcunu 2 milyar 423 milyon 706 bin TL olarak duyurmuştu.
Fenerbahçe 10 gün içinde imzalayacak
Süper Lig kulüpleri arasında borcu en yüksek olan takım Fenerbahçe olarak göze çarpıyor.
Sarı-lacivertli kulübün geçtiğimiz ay Ülker Stadı’nda gerçekleştirilen 2018 yılı olağan mali genel kurul toplantısında, mali konularla ilgili sunum yapılmış, Fenerbahçe Kulübü’nün ve bağlı ortaklıklarının 31 Aralık 2018 itibarıyla borcunun 3 milyar 516 milyon 603 bin 585 TL olduğu açıklanmıştı.
Sarı-lacivertli kulübün geçtiğimiz cumartesi günü Faruk Ilgaz Tesisleri’nde gerçekleştirdiği temmuz ayı olağan yüksek divan kurulu toplantısında başkan Ali Koç, kulübün borçlarının yapılandırılması amacıyla TBB ile 10 gün içinde anlaşma imzalayacaklarını kaydetti.
TBB ile görüşmelerin devam ettiğini ifade eden başkan Koç, şu değerlendirmede bulundu:
“İnşallah 1 hafta, 10 gün içinde TBB ile imzalayacağız. Böyle bir anlaşmaya muhtaç olmamayı gönül isterdi. İnşallah bizler mali bağımsızlığımızı, bu devraldığımız borç batağı durumdan omuz omuza çıktığımızda çok daha sağlıklı finansal kararlar verebiliriz.”
Galatasaray borç yapılandırma konusunda sessiz
Galatasaray Kulübü, TBB’nin borç yapılandırma anlaşmasıyla ilgili sessizliğini koruyor.
Geçtiğimiz ay Florya Metin Oktay Tesisleri’nde gerçekleştirilen Galatasaray Spor Kulübü Haziran Ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı’nda kulübün toplam borcu da açıklandı.
Toplantıda söz alan yönetim kurulu üyesi Kaan Kançal, kulübün brüt borcunun 3 milyar 19 milyon 200 bin TL olduğunu, alacaklarının ise 1 milyar 583 milyon 400 bin TL olduğunu açıklamış, konsolide borç-alacak farkının ise 1 milyar 435 milyon 800 bin TL olduğunu dile getirmişti.
TFF, kulüpleri denetleyecek
Süper Lig kulüplerinin toplam borcunun yaklaşık 15 milyar TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda sadece “dört büyükler” olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un borçları, toplam borcun yarısından fazlasına denk geliyor.
Türkiye Futbol Federasyonu, TBB ile yapılan protokol gereği kulüplerin harcamalarına yeni bir düzenleme getirmek için Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play (FFP) Talimatı’nı geçtiğimiz ay yürürlüğe soktu.
Yeni maddelerin eklendiği ve bazı maddelerin düzenlendiği talimata göre, TFF, sezonluk denetlemeden sonra her takıma harcama limiti getirecek.
Yürürlüğe giren talimatnameyle Süper Lig kulüpleri 2020-2021 futbol sezonundan itibaren 1 Haziran-31 Mayıs özel hesap dönemine geçecek. Takım harcama limitleri ise 2019-2020 sezonu için TFF tarafından 2 Eylül 2019’da duyurulacak. Kulüpler ara transfer döneminde bu limite uymak zorunda kalacak.
Kulüpler, bağımsız denetim şirketlerince incelenecek. TFF de yıl boyu kulüpleri denetleyecek.
TFF, yeni talimatnameyle kulüplere transfer yasağı ve kadro sınırlaması cezaları da verebilecek.
İhtar, para ve puan silme cezalarının yanı sıra kulüpler belirlenen harcama limitine uymazsa transfer yasağı ve kadro sınırlandırmasıyla da karşılaşabilecek.
TFF Başkanı Nihat Özdemir: Kulüp Lisans Talimatı Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olacaktır
Kulüp Lisans Talimatı’yla ilgili açıklamalarda TFF Başkanı Nihat Özdemir, göreve geldikleri 1 Haziran’dan bu yana kulüplerin ve Türk futbolunun sorunlarını çözmek için yoğun bir çalışma süreci içinde bulunduklarını belirterek, şöyle konuşmuştu:
“Kısa sürede çözüme kavuşturduğumuz en önemli konuların başında da kulüp lisans sistemi geliyor. Ankara’da gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuzda delegelerimizin teveccühü ile TFF statüsünde, FIFA ve UEFA kurallarına uygunluk ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yapılandırmasının da temeli olacak statü maddelerimizde önemli değişiklikler yaptık. Bu değişikliklerle Kulüp Lisans Kurulumuzda reform niteliğinde yapılanmaya gittik. Kurulumuzun üye sayısı ve niteliğini değiştirerek Türk futbolu için daha işlevsel hale getirdik.”