Twitter’ın arama motorunda kişiler sekmesine “ırkçı” yazıldığında ilk sonuç olarak Donald Trump çıkıyor.
Sosyal medya sitesinin arama sonuçlarında hakkınızda toplanan ilgi alanları ve siyasi eğilimler gibi veriler etkili olsa da web arayüzünde Brave tarayıcı üzerinden yapılan aramalar da Twitter’a iPhone veya Android uygulamalarından bağlanınca çıkan sonuçlarla aynı neticeyi verdi.
Sosyal medya sitesinin başka kullanıcıları da aynı sonucu bildirdi.
Twitter’ın arama algoritmasının neden bu sonucu verdiğinin doğrudan doğruya net bir açıklaması bulunmuyor. “Irkçı” kelimesi aratıldığında “kişiler” sekmesinde çıkan diğer sonuçlar arasında, ırk temelli sorunlarla ilgili farkındalık yaratan “Yes, You’re Racist” (Evet, Sen Irkçısın) hesabı gibi görünen adlarında bu kelimenin geçtiği başka hesaplar listeleniyor.
The Independent meseleye açıklık getirmek adına Twitter’la iletişime geçti.
Haber, Trump’ın paylaştığı tweetlerin doğruluğunu araştırarak “şiddeti yücelttiği” sonucuna varan Twitter’la ABD Başkanı arasında kavganın yaşandığı sırada geldi.
Trump posta yoluyla oy kullanmakla seçime hile karıştırmak arasında ilişki kuran yanlış bir bilgiyi tweet atmıştı. Twitter söz konusu tweet’in altına, verileri doğrulanmış makalelere yönlendirme içeren mavi bir bağlantı eklemiş, bu da ABD Başkanı’nın sosyal medya şirketini “ciddi bir eylemle” tehdit etmesiyle sonuçlanmıştı.
George Floyd eylemleri sonrasında Trump’ın tweetlerinden birini “şiddeti yüceltiyor” ibaresiyle işaretleyen Twitter, bu tweet’i aynı ifadeyi içeren bir etiketle gizlemişti.
Kullanıcıların Trump’ın yayında duran orijinal tweet’ini görmek için “göster” butonuna tıklaması gerekirken, Twitter ise yaptığı açıklamada tweet’in platformda hala yayında olmasını “Bu tweet’in erişilebilir kalması kamu yararına olabilir” ifadesiyle gerekçelendirmişti. Twitter aynı etiketi Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi Kongre üyesi Matt Gaetz’e ait bir tweet’e de uygulamıştı.
Aradan geçen sürede Trump, ABD’de çokuluslu sosyal medya sitelerinden küçük bir blogun yorumlar bölümüne kadar tüm şirketleri platformlarındaki kullanıcıların yüklediği içerikten yükümlü tutulmaktan koruyan 230 numaralı kanun maddesi uyarınca sosyal medya sitelerine tanınan özgürlüğü kısıtlamayı hedefleyen bir kararname yayımladı.
Bir algoritmanın Trump’la ilgili olumsuz veri ortaya çıkarmasıyla ilk kez karşılaşılmıyor. Google CEO’su Sundar Pichai 2018’de Kongre tarafından sorgulandığında, Google Görseller’de “idiyot” kelimesi aratıldığında neden Donald Trump’a ait bir sürü görselin çıktığını izah etmek zorunda kalmıştı.
Pinchai o zaman şu açıklamayı yapmıştı:
“Bugün biz bir arama hizmeti veriyoruz, dolayısıyla her anahtar sözcük yazışınızda tarayıp toplayarak dizinimizde bir araya getirdiğimiz milyarlarca web sayfası kopyasını gözden geçiriyor, anahtar sözcüğünüzü alıp bu sayfalarla eşleştiriyor ve elde edilen eşleşmeleri ilgi düzeyi, güncellik, popülerlik ve diğer insanların bunu nasıl kullandığı gibi 200’den fazla belirteç aracılığıyla sıraya koyuyoruz.
Buna dayanarak daima aramanız için en iyi sonuçları bulup sıralamaya çalışıyoruz. Sonra da emin olmak için bu sonuçları dışarıdan notlandırıcılarla birlikte gözden geçiriyoruz, onlar da objektif kriterlere göre değerlendirmeye tabi tutuyor. Sürecin çalıştığından bu şekilde emin oluyoruz.”
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – ŞAFAK KÜÇÜKSEZER