2016’daki ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın ekibiyle çalışan analitik firması Cambridge Analytica’nın izinsiz şekilde 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerine ulaşmasının ortaya çıkmasından bu yana imajını toparlamaya çalışan dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, yeni bir çalkalanma ile karşı karşıya.
Bu seferki sorunun odağında ise yine ABD Başkanı Donald John Trump var. Sorunun tarafları ise Facebook yönetimi ve yönetim kararına karşı çıkan, hatta bazılarının istifa dahi ettiği çalışanlar.
Sürecin en başına dönelim…
25 Mayıs tarihinde Minnesota eyaletinde yaşayan Afroamerikalı George Floyd’un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrası tüm ülkeye yayılan ırkçılık karşıtı gösteriler polisin orantısız güç kullanması, süpermarketler ve Apple gibi şirketlere yağmalamanın başlaması ile sekiz günde önüne geçilemez bir hâl aldı.
Orduya sokağa inme emri veren ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Mayıs’ta yaptığı “Yağma başlarsa ateş açarız” paylaşımı ise tansiyonun yükselmesinde dönüm noktası oldu.
Twitter, tarihinde ilk kez bir devlet başkanının paylaşımını “şiddet içerdiği” gerekçesiyle sınırlandırdı.
Twitter’ın bu hamlesinden sonra gözler Facebook’a çevrildi ancak Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’ten gelen “Başkan Trump’ın paylaşımı Facebook kurallarını ihlal etmiyor” açıklaması hem toplumda hem de şirket içinde çok fazla tepki aldı.
Zuckerberg’e göre Trump’ın açıklaması “ifade özgürlüğü” kapsamındaydı ve Başkan’ın paylaşımında da belirttiği gibi Ulusal Ordu görevlendirilecekse “toplumun bunu bilmesi gerekiyordu”.
Facebook çalışanlarını ikiye bölen bu açıklamanın ardından Zuckerberg’e karşı çıkan iki mühendis istifa etti.
İlk istifasını veren Owen Anderson, Temmuz 2018’den bu yana Facebook’ta çalışıyordu.
Twitter’dan bir açıklama yapan Anderson, “Günün sonunda gururla ifade etmeliyim ki artık bir Facebook çalışanı değilim. Netleştirmek için söyleyeyim, bir süredir aklımda olan bir şeydi. Ancak geçen haftadan sonra şiddetli şekilde karşı çıktığım politikaları ve değerleri artık desteklemediğim için mutluyum” dedi.
Owen Anderson’dan sonra istifasını veren ise 2019’dan bu yana yazılım mühendisliği yapan Timothy J. Aveni oldu.
Facebook hesabından uzun bir paylaşım yapan Aveni, Facebook için “Silahlandırılmış öfkenin yayılmasında suç ortağıdır ve tarihin yanlış tarafında durmaktadır” ifadelerini kullandı.
Patrone Zuckerberg’e de seslenen Aveni, “Mark bize her zaman şiddet çağrısı yapan paylaşımlara dur diyeceğini söyledi. Ancak cuma günü gördük ki bu bir yalanmış” ifadelerini kullandı. Genç mühendisin açıklamasının tamamı şu şekilde:
“Facebook’taki görevimden istifa ediyorum.
Başkan Trump yıllardır Facebook’un Toplum Standartları’ndan muaf olmanın keyfini sürdü. Normalde herhangi bir Facebook kullanıcısını bu platformdan çıkartacak nefret dolu, hedef gösteren mesajları defalarca paylaştı. Kuralları çiğnemeye izni vardı çünkü politik açıklamalarının “haber değeri vardı”.
“Yağmalama başlarsa, ateş açarız”
Mark bize her zaman şiddet çağrısı yapan paylaşımlara dur diyeceğini söyledi. Ancak cuma günü gördük ki bu bir yalanmış.
Trump şiddeti artırdıkça Facebook, giderek tehlikeli hâle gelen retoriğe bahaneler bularak kale direğini yerinden oynatmaya devam edecek.
Trump’ın perşembe günü yaptığı ırkçı ve şiddet içeren paylaşımı kaldıramama kararını cuma gününden bu yana düşünüyorum ve anlamak için çok vakit harcadım. Facebook, silahlandırılmış öfkenin yayılmasında suç ortağıdır ve tarihin yanlış tarafında durmaktadı.
Facebook’un tavrına mazeret bulmaya devam edemeyeceğim.
Facebook, politikacılara bireyleri radikalleştirmek ve şiddeti yüceltmek için bir platform sunuyor. Ve biz, Amerika Birleşik Devletleri’nin, insanların Filipinler’de, Myanmar’da ve Sri Lanka’da öldürülmesine neden olan, sosyal medya destekli ayrımcılığa yenik düşmesini izliyoruz.
Ülkemden korkuyorum ve bunu haklı çıkarmaya çalışmaktan yoruldum.
Şirkette son günüm 12 Haziran olacak. San Francisco Bay bölgesinde bir yazılım mühendisi istihdam etmek istiyorsanız, lütfen DM ile bana ulaşın.”
Yönetim de karıştı…
Zuckerberg’e tepkisini gösteren yalnızca alt kademe personel değildi.
Facebook’un Haber Akışı’nın Ürün Tasarım Direktörü Ryan Freitas, şirketin 16 yıllık CEO’sunun yanıldığını söyleyerek “Onun fikrini değiştirmek için en yüksek sesimle gayret göstereceğim” dedi.
Facebook Portal’ın Ürün Tasarımı Direktörü Andrew Crow ise “Kim olduğunuzdan ya da dediğinizin haber değeri taşıyıp taşımadığından bağımsız olarak şiddeti kışkırtmak ve yanlış bilgiyi yaymak için bir platform sağlanması kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Crow, Zuckerberg’in fikrini değiştirmesi için çabalayacağını söyledi.
“Ne yapacağımı bilemiyorum ama hiçbir şey yapmamanın kabul edilemez olduğunu biliyorum” diyen Tasarım Müdürü Jason Stirman ise şöyle devam etti: Ben, Mark’ın Trump’ın şiddeti kışkırtan paylaşımına hiçbir şey yapmama kararına tamamen karşı olan bir Facebook çalışanıyım ve Facebook’ta yalnız değilim. Irkçılığın tarafısızlığı olmaz.
Ürün Tasarımcısı Sara Zhang ise Twitter’dan şu ifadeleri paylaştı:
“Facebook’un şiddeti kışkırtan bir paylaşıma müdahale etmemesi toplumumuzu güvende tutmak için gereken diğer alternatifleri gözardı etmekte. “Politika endişesi” bizi zararlı içerik deliğine iki şekilde atıyor: İçeriği tutmak ya da içeriği çıkarmak.”
“Şirkette bugüne kadar bu büyüklükte bir protesto görmedim”
Facebook’un uzman önyüz geliştiricilerinden Daniel Lo Nigro, bu çabadan olumlu bir şey çıkmasını ümit ettiğini söyleyerek “Yaklaşık yedi yıldır bu şirketteyim ve bu büyüklükte bir protesto görmedim” ifadelerini kullandı.
Facebook’ta çalışan bir grup mühendisin profil fotoğraflarını “kalp içindeki yumruk” simgesi ile değiştirdiği görülürken The New York Times’ın haberine göre yüzlerce Facebook çalışanı, tepkisini 1 Haziran’da gerçekleşen bir sanal toplantıyı terk ederek gösterdiler.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE