Türkiye’deki işsiz sayısı 4 milyon 308 bini bulmuşken Google’da “iş bulma duası” araması yapanların sayısı da paralel bir şekilde arttı. Bu aramanın en çok arananlar listesine girdiği görüldü.
BirGün’ün aktardığına göre Google’da “iş bulma duası” aramalarıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) genç işsizlik oranı birbirini yakından takip ediyor.
Google’a iş bulma duası yazınca yaklaşık 1 milyon 320 bin arama sonucu çıkıyor. Sonuçlar işsizleri duaların yazılı olduğu sitelere götürüyor.
Bu “mucize dua” veya “dua et iş bul” adıyla açılan sayfaların videoları yüz binlerce kez izleniyor.
Örneğin nazarduasi.gen.tr sitesinde iş bulma duası şu şekilde tanımlanıyor:
“İş bulma duası, uzun süre iş bulamayanların ya da işini değiştirip daha iyi imkanlarda iş arayanların okuyacağı bir duadır. Günümüzde insanlar iş seçimi çok yapmaya başlamışlardır. Rızkın nerede olacağını tayin etmeye çalışmak yanılgı oluşturabilir. İş bulma duası çok iyi bir iş çıkarma manasında okunmamalı. Rızkı kazanabileceğiniz bir iş bulduğunuzda razı gelmelisiniz. Bu işe başladıktan sonra başka bir iş bakmamalısınız. Yoksa sürekli orası ‘’güzel değil, burası böyle değil’’ gibi vesveseler ile hata yaparsınız ve sıkıntı çekersiniz.”
Youtube’da “iş bulma duası” aramasında en çok izlenen video 4 yılda 4,9 milyon kez görüntülenmiş. Bu dua “rızık ve iş kapılarını açan dua” olarak tanıtılıyor.
Kime “işsiz” deniyor?
İşsiz, sanılanın aksine çalışmayan herkes için kullanılan bir tanımlama değil. TÜİK, işsiz kişiyi tanımlarken dört şart koşuyor:
Referans verilen dönem içerisinde kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış kişilerden,
İş aramak için on üç ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış,
15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan,
Kurumsal olmayan çalışma çağındaki herkes, işsiz nüfusa dâhil.
Yani biri, hangi sebeple olursa olsun çalışmıyor, isteyerek ya da istemeyerek “Çalışmayacağım” diyorsa “işsiz” sayılmıyor. Çalışmak istiyorsa da bu talebini Sosyal Güvelik Kurumu’na resmen beyan etmiş olması gerekiyor.