Çocuklara İşkenceyi Önleme Derneği’nin (National Society for the Prevention of Cruelty to Children – NSPCC) araştırmasına göre çocuklara yönelik cinsel suçların neredeyse yarısı Facebook’un sahipliğindeki uygulamalarda meydana geldi.
Çocuklara yardım derneği polisten aldığı verilere göre 2018’de 4 binden fazla çocuk istismarı görüntüsü paylaşımının ve çevrimiçi cinsel suç olayının Facebook, Instagram ve WhatsApp’ta meydana geldiğini açıkladı.
Yardım derneği, sosyal medya ağının uçtan uca şifreleme getirme planları yüzünden çocuklara yönelik binlerce cinsel suçun tespit edilemeyeceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu şifreleme standardı, mesajı gönderen ve alan kişiler dışında içeriğin görülmesini engellediği için gittikçe daha popüler hale geliyor.
Kullanıcıların özel verilerin daha iyi korunmasını talep etmesinin ardından Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, gizliliğe daha fazla odaklanan bir platforma dair vizyonunu bu yıl açıklamıştı.
Martta yazdığı detaylı blog paylaşımında Zuckerberg “Kişiler özel iletişimlerinin güvenli olmasını ve sadece gönderdikleri tarafından görülmesini bekliyor (bilgisayar korsanları, suçlular, sınırı aşan hükümetler veya kullandıkları hizmeti işleten kişiler tarafından bile değil)” demişti.
“Bazı kişiler mesajlarına ulaşabildiğimizden ve bu mesajları reklam için ya da beklemedikleri başka şekillerde kullandığımızdan endişeleniyor. Uçtan uca şifreleme, mahremiyet odaklı bir sosyal medya ağı geliştirmek için önemli bir araç.”
2014’te Facebook’un satın aldığı popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp kullanıcılarının gizliliğini korumak için şifreleme zaten kullanıyor. Ancak NSPCC şifreleme sebebiyle polisin platformda meydana gelen olası suçları ortaya çıkarmakta zorlandığını öne sürdü.
Whatsapp’ta meydana gelen çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarından sadece yüzde 3’ü kayıt altına alınabildi. Yardım derneği buna gizlilik önlemlerinin sebep olduğunu söyledi.
NSPCC’nin çevrimiçi çocuk güvenliği politikasının başındaki Andy Burrows “Çocukları korumak için çalışmak ve içinde yaşadıkları online dünyayı onlar için daha güvenli hale getirmek yerine Facebook etkin bir şekilde suçlulara karanlıkta saklanacak yer vermeyi seçiyor ve kendini çocukları cinsel ilişkiye kandırmanın durak noktası haline getirme riskini alıyor” dedi.
“Çok uzun bir süredir Facebook’un mantrası yeni şeyler deneyip ezber bozmaktı ancak bu rakamlar, Facebook planlarını kontrol etmeden kabul ettirmeye çalışırsa çocuklara yönelik binlerce cinsel suçun tespit edilemeyeceğine dair açık bir görüntü ortaya çıkarıyor.”
Burrows, Facebook’a uygulamalarındaki çocukların hesaplarından gönderilen ve bu hesaplara gelen mesajlara uçtan uca şifreleme getirmemesi için çağrıda bulundu. Ayrıca bir sonraki hükümetin, çocukların çevrimiçi güvenliğini korumak için yasal yükümlülük düzenlemeleri getirmesi gerektiğini söyledi.
Facebook’un şifreleme planlarının kullanıcı güvenliğini tamamen göz ardı etmeyeceğini yazan Zuckerberg’e göre “İnsanlar, platformumuzun şifreli hizmet olasılıkları sınırları dahilinde onları güvende tutmak için elinden gelen her şeyi yapacağını beklemeli.”
Buna rağmen bu yıl Facebook’u pedofililerin ve teröristlerin saklanmasını mümkün kılan “dijital bir kör nokta” yaratmakla suçlayan Birleşik Krallık (BK) İçişleri Bakanı Priti Patel bu gibi güvenceleri göz ardı etti.
Bir Facebook sözcüsü şunları söyledi:
“Platformlarımızda çocukları cinsel ilişki amaçlı kandırmak veya istismar etmek için hiçbir alan yok. Önceden önlemler alarak bunu ortadan kaldıracak bir teknoloji kullanıyoruz ve bu gibi zararlı davranış kalıplarını saptayarak sorumluları engellemek ve ihbar etmek için yeni yollar geliştiriyoruz.BK’daki çocuk koruma yetkilileriyle beraber çalışıyoruz ve uçtan uca şifrelemeyi tamamen yürürlüğe koymadan önce en iyi güvenlik önlemlerini alabilmek için uzmanlara danışıyoruz.”
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – ATA TÜRKOĞLU