Google’da mühendis olarak çalışan Mike Wacker, Medium.com için kaleme aldığı yazıda Google’ın arama sonuçlarına nasıl müdahale ettiğini ortaya çıkardığını yazdı.
Wacker, Twitter hesabından aralarında ABD Merkez Bankası’na ilişkin video paylaşımlarının da olduğu müdahale edilmiş içeriklerle ilgili kara listeyi ortaya çıkardığını şu ifadelerle paylaştı: “Google’da yazılım mühendisi olarak çalışmaktan gurur duymakla beraber, YouTube’un sadece kendi içinde kullanılan kara listesini ortaya çıkartmış olmanın Google’daki en büyük başarılarımdan biri olduğunu itiraf etmem gerekir.”
Wacker paylaşımlarına şu ifadelerle devam etti: “Eğer bunu nasıl ortaya çıkardığımın perde arkasını öğrenmek istiyorsanız Google’un arama sonuçlarına yaptığı manüel müdahalelerle ilgili Medium’da yazdığım yazıyı okuyabilirsiniz.”
Eski Google çalışanının iddiasına göre, Google’ın kara listeye almış olduğu başlıkları ile ilgili özel bir dosyası var ve bu kara listedeki başlıklarla ilgili arama yapıldığında alternatif bir algoritma alternatif arama sonuçlarını harekete geçiriyor.
Wacker bu kara listenin özel bir Google ekibi tarafından dışardan elle müdahale edilerek üretildiğini keşfettiğini söyledi.
Google CEO’su ‘Google’a ‘idiot’ yazınca Trump’ın çıkması algoritmadan’ demişti
Google CEO’su Sundar Pichai ABD Kongresi’nde Aralık 2018’de verdiği ifadesinde arama sonuçlarına algoritmanın kendisinin karar verdiğini ve hiçbir manüel müdahale yapılmadığını söylemişti. Wacker yazısında “Sundar Pichai bu ifadeyi verirken doğruları söylemedi” dedi. O ifadesi sırasında Google’a ‘idiot’ yazınca neden ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğrafı çıktığı sorusu da Pichai’ye yöneltilen sorular arasındaydı.
‘Fed’e ilişkin arama sonuçları da kara listede’
Wacker YouTube’da Fed’le ilgili eleştirel bir içeriğin aramalarda ilk sırada çıkmasının farkedilmesinin ardından Fed’e ilişkin bazı paylaşımların da bahsettiği kara listeye alındığını söyledi.
MSNBC’de program yapan Emmy Ödüllü ‘All In With Chris Hayes’ programının sunucusu Chris Hayes 7 Eylül 2018’de YouTube’da ABD Merkez Bankası’nı (Federal Reserve) arayan kullanıcıların karşısına çıkan ilk sonucun “Kölelik Yüzyılı: ABD Merkez Bankası’nın Tarihi” başlıklı bir video olduğunu yazmış ve platformun algoritmasının bilgilendirme açısından ‘toksik’ olduğunu söylemişti.
Bu algoritmanın ‘otoriter’ bir sıralama olduğunu ve otoriter kaynaklara hizmet ettiğini iddia eden Wacker, “Bu alternatif arama sonuçlarında kim kazanıyor kim kaybediyor ve Google’ın bunları ne zaman kullanacağına nasıl karar veriyor” sorularını gündeme getirdiği yazısında teoride ‘söz konusu kara listenin Google’ın yanlış beyan ve iyi komşuluk prensiplerini tatbik etmek için tasarlandığını’ ekledi.
‘Kürtaj arama sonuçları şikayet alınca içerik değiştirilmişti’
Wacker yazısında kürtaj yanlısı bir yayın Slate’in yazarlarından April Glaser’in YouTube’da ‘abortion’ (kürtaj) kelimesini arattıktan sonra ağırlıklı olarak kürtaj karşıtı içerikler gördüğünü, bunu YouTube’a şikayet olarak ilettikten sonra ise sonuçların ertesi gün çok daha farklı olduğunu ve Glaser’in fikirlerine daha yakın içeriklerle değiştiğini de hatırlattı.
Wacker kara listenin ilk etapta kitlesel silahlı saldırılar, doğal afetler ve terör saldırılarını kapsadığını, kara liste kullanımını bu konularla sınırlı kalsa bunun hiçbir sorun teşkil etmeyeceğini ekledi ve şöyle devam etti: “Fakat orada bitmedi. Bir kongre üyesinin kendisi hakkında çıkan sonuçların düşük kaliteli olmasından şikayet etmesi üzerine algoritmaya müdahale edildi. Fakat 2018 ara seçimlerine gelindiğinde bu kongre üyesi Maxine Waters’a ilişkin aramalar yüksek kaliteli sonuçlara dönüştürülmüşken, rakibi Omar Navarro’ya ilişkin sonuçlar hala normal sonuçlardı.”