Bu şarta uymayan mecralara ise kademeli olarak para cezası verme dönemi başladı.
Yasaya göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye’de temsilcilik açacak. Facebook’tan yapılan açıklamada ise Türkiye’de temsilcilik açılmayacağı belirtildi.
İnternet hukuku uzmanı ve İfade Özgürlüğü Derneği’nden Yaman Akdeniz, Facebook’un aldığı bu kararı sosyal medya hesabından paylaşarak değerlendirdi. Akdeniz, “Facebook, yeni Sosyal Medya Yasası kapsamında Türkiye’de temsilci atamama kararı aldı. Tıpış tıpış gelecekler diyenlere duyurulur” diye paylaşım yaptı.
Facebook, yeni Sosyal Medya Yasası kapsamında Türkiye’de temsilci atamama kararı aldı. Tıpış tıpış gelecekler diyenlere duyurulur. https://t.co/HPGbkf9p7r
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) October 5, 2020
Akdeniz, Facebook’un kararını şöyle yorumladı:
“Twitter ve Google’ın ne yapacağı merak edilirken Facebook’un aldığı kararın diğer sosyal medya devlerinin kararlarını da etkileyeceğini düşünüyorum. Facebook’un aldığı karardan Hükümetin haberi var. Masaya sadece sopa koyarak, paydaşların görüşlerini almadan, temel hak ve özgürlükler açısından çok sorunlu bir kanunu 10 gün gibi kısa bir sürede Meclis’ten geçirirsen, meyvesi bu olur.”