Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa SİYASET

Sosyal medya düzenlemesi: Haber ya da paylaşımın dezenformasyon amaçlı olup olmadığına mahkeme karar verecek

2022-05-12
Sosyal medya düzenlemesi: Haber ya da paylaşımın dezenformasyon amaçlı olup olmadığına mahkeme karar verecek
Share on FacebookShare on Twitter

İttifak ortağı MHP ile son şekli verilen yasa teklifi, yalan haber ve dezenformasyon amacı taşıdığına mahkemece karar verilen paylaşımlarla ilgili yaptırımların yolunu açacak.

 

Yasa teklifinde ayrıca, haber sitesi çalışanlarının da Basın Yasası’na tabi olmaları için düzenleme yer alacak.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl yaz aylarında ülke çapında yaşanan büyük yangınların ardından sosyal medyadan yapılan bazı paylaşımlara tepki göstererek, “dezenformasyon ve yalan haberle mücadele” için yasal düzenleme yapılacağını açıklamış ve parti buna dönük çalışma başlatmıştı.

 

İktidar partisinin yaklaşık 8 aydır üzerinde çalıştığı yasal düzenleme çalışmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, geçen Razaman ayındaki iftar buluşmasının ardından hız verilmişti.

 

AKP ve MHP yöneticileri geçen Salı günü yeniden bir araya gelerek, yasa teklifini büyük ölçüde tamamladı.

 

Dezenformasyon amaçlı paylaşıma mahkeme karar verecek

 

Yasa teklifinin en kritik düzenlemesini, bir haber veya sosyal medya paylaşımının “dezenformasyon” amaçlı olduğuna hangi merciinin karar vereceği oluşturuyor.

 

AKP içinde yapılan ilk çalışmalarda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yeni bir birim kurulması ve karar vericinin de bu birim olması üzerinde duruluyordu. Ancak, sansür olarak algılanacağı gerekçesiyle, bundan vazgeçildi ve kararı mahkemelerin vermesi görüşü benimsendi. Buna göre, dezenformasyon içeren paylaşımların tanımının yasada yapılması ve dezenformasyon içeren içeriklerle ilgili yaptırımlara, görevlendirilecek mahkemelerin karar vermesi öngörülüyor.

 

Yasa teklifi ile toplumda korku ve panik yaratan veya nefret söylemi içeren gerçeğe aykırı bilgileri sosyal medya üzerinden yaymak, müstakil bir suç olarak düzenlenecek.

 

Bu tür paylaşımlarla ilgili şikayetler üzerine; içeriğin kaldırılması, içeriği kaldırmamakta ısrar eden sosyal medya platformlarına para cezası düşünülen yaptırımlar arasında.

 

Ayrıca, reşit olmayanların internet ortamında korunması gerekçesiyle de bazı kısıtlamaların yasa teklifinde yer alması bekleniyor.

 

Haber sitesi çalışanları Basın Yasası kapsamına alınacak

 

Yasal düzenlemenin bir başka ayağını da internet haber siteleri oluşturacak.

 

Edinilen bilgiye göre haber sitelerinde çalışanlar, Basın Yasası’na tabi olacak. Bunun için gazete ve televizyon kuruluşlarında olduğu gibi, internet haber sitesi çalışanlarına da basın kartı verilmesinin ve yine Basın Yasası hükümlerine göre çalışmalarının yolu açılacak.

 

Ancak, Basın Yasası’na tabi olabilmeleri için bu kuruluşların belli bir sayıda çalışan istihdam etmeleri zorunlu olacak. Ancak yalan haber veya haberlere yapılan yorumlara ilişkin haber sitelerine de bazı yükümlülükler getirilecek ve bunlara aykırı davrananlar için yaptırımlar söz konusu olabilecek.

 

‘AB Dijital Hizmetler Yasası esas alındı’

 

İktidar partisi kaynakları, yeni yapılacak düzenlemede Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamaların incelendiğini ve “özgürlük-yaptırım” dengesinin de bu kriterlere göre düzenleneceğini ifade ediyorlar.

 

Yasal düzenleme çalışmasını yürütmekle görevlendirilen AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AB’nin 23 Nisan 2022’de kabul ettiği, ‘Dijital Hizmetler Yasası’nı esas alınacağını açıklamıştı.

 

AB Dijital Hizmetler Yasası’nın, büyük teknoloji şirketlerinin kontrolsüz gücünü etkin bir şekilde frenlenmeyi amaçladığını belirten Ünal, “Avrupa Dijital Hizmetler Yasası internette bir dönüm noktası” olduğunu söylemişti:

 

“Bu yasanın içeriğine baktığımızda; gerçek hayatta yasa dışı olanın, internet ortamında da yasa dışı olması gerektiği ilkesi esas alınıyor. İnternet kullanıcılarının temel haklarını daha iyi korumayı hedefliyorlar. Platformlar, bildirilen yasa dışı ürün veya hizmet içeriğini hızla kaldırmak zorunda kalacak. Dijital platformlarda dezenformasyon önlenecek ve platformların algoritmalarının şeffaflığı artırılacak. Çünkü algoritmaların şeffaflık konusu, özellikle dezenformasyonun denetiminde önemli bir nokta bizim için.”

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE – AYŞE SAYIN

ShareTweetShare
Önceki Haber

Davutoğlu: Gerçekler, Erdoğan ile televizyonda tartışırsak ortaya çıkar

Sonraki Haber

TL’yi tutmak için ‘arka kapıdan’ 24,3 milyar dolar satılmış

BENZER HABERLER

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide, "İktidara geldiğimizde Ayasofya gerçek manada açılmış olacak. Kendi ruhuna kavuşacaktır." diye yazdı.
SİYASET

Temel Karamollaoğlu’ndan ‘Ayasofya’ mesajı: İktidara geldiğimizde gerçek manada açılmış olacak

2023-03-21
14 Mayıs Seçimleri’nde cumhurbaşkanı adayı olmak için 100 bin imza toplayacak kişiler için başvurular Pazartesi günü tamamlandı.
Manşet

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Erdoğan için YSK’ya başvuru yapıldı: Aday olmak için şu ana kadar kimler başvurdu?

2023-03-21
İYİ Parti 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun gösterilmesi için grup kararı aldı.
Manşet

İYİ Parti Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi için grup kararı aldı

2023-03-21
Kasım 2022'de anayasa görüşmeleri kapsamında AKP'nin HDP'yi ziyaret etmesine ilişkin, "Son derece doğal ve doğrudur" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün HDP Eş Genel başkanlarını ziyaretiyle ilgili ise, "Kimin kimlerle emel ve hedef birliği içinde olduğunun üzeri karalanmış çirkin resmidir" yorumunu yaptı.
Manşet

AKP-HDP görüşmesi için “doğal ve doğrudur” diyen Bahçeli’den CHP-HDP yorumu: Kimin kimlerle hedef birliği içinde olduğunun çirkin resmidir

2023-03-21
İyi Parti Ankara İl Başkanı Faruk Köylüoğlu, "Mansur Yavaş, bize hayırlı olsun ziyaretinde, ‘İyi Parti, Ankara’da çok iyi gidiyor. Birinci parti olur’ dedi" ifadesini kullandı. Seçim çalışmalarıyla ilgili de Köylüoğlu, "Seçim kampanyasında Millet İttifakı örgütleri olarak iş birliğimiz yok. Sandık güvenliği ile ilgili birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.
Manşet

İyi Parti Ankara İl Başkanı Köylüoğlu: Mansur Bey, “İyi Parti, Ankara’da birinci parti olur” dedi

2023-03-21
HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal'la görüşmesini köşesine taşıdı.
Manşet

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı: Biz zaten geçici iş birliği demiştik, Tayyip Bey’e seçim kazandırmak zorunda değiliz

2023-03-21
Sonraki Haber
TL’yi tutmak için ‘arka kapıdan’ 24,3 milyar dolar satılmış

TL’yi tutmak için ‘arka kapıdan’ 24,3 milyar dolar satılmış

Eski MHP’li vekil Melis Sezen’i hedef gösterdi: ‘Giydiği kıyafet suç’

Eski MHP’li vekil Melis Sezen’i hedef gösterdi: ‘Giydiği kıyafet suç’

Avrupa'da süt ve süt ürünlerinde son 1 yılda fiyatların en çok arttığı ülke Türkiye

Avrupa'da süt ve süt ürünlerinde son 1 yılda fiyatların en çok arttığı ülke Türkiye

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler