Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 9’uncusu gerçekleştirilecek Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı için İstanbul’a geldi. Görüşmenin Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde yapılması ayrıca önem taşıyor. Bu nedenle gözler görüşmeye çevrilmiş durumda…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasındaki görüşme Huber Köşkü’nde başladı.
Huber Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin üç saat süren ikili görüşmesi sonrası iki lider, heyetleriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu’nu gerçekleştirdi.
İlgili Bakanların katılımıyla düzenlenecek Konsey Toplantısı’nda, stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirildi ve ikili iş birliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alındı.
Ardından iki lider ortak bir açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
“Konsey Toplantısı vesilesiyle yayınladığımız ortak bildiride de yayınlandığı üzere stratejik ortaklığımızı daha da tahkim ettik.
Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi etraflıca ele aldık.
Türkiye olarak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güçlü biçimde savunduk. Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik.
Ukrayna’nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu’nu desteklediğimizi belirttik
Konut projesiyle ilgili olarak az önce ilk somut adımı attık.
Gerilimin artmasını arzu etmiyoruz. Mevcut krizin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçıl, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz
Karadeniz’in bir barış, huzur ve iş birliği denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir.
İşbirliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı girişim değildir.
Son dönemde sahada gözlemlediğimiz endişe verici tırmanmanın bir an evvel son bulmasını, ateşkesin sürmesini ve ihtilafın Minsk Anlaşması temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz.
Türkiye ve Ukrayna vatandaşları pasaportsuz, kimlikle birbirinin ülkelerini ziyaret edebiliyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy”nin ziyareti öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir görüşme gerçekleştirmiş ve liderler Donbass meselesinin diplomasi yoluyla çözümünü mercek altına almıştı.
Erdoğan ve Zelenskiy’in görüşme için bir araya geldiği sıralarda Rusya ve Ukrayna birbirine sert mesajlar vermeye devam etti.
DW’de yer alan habere göre Ukrayna Savunma Bakanı Taran, Rusya’nın bölgede Rusça konuşan insanların haklarının ihlal edilebileceği yönündeki suçlamalarının, Ukrayna’ya yönelik silahlı şiddetin yeniden başlaması için bir neden olabileceğini belirtti.
Bakan bugün yaptığı açıklamada, “Aynı zamanda, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik silahlı saldırıların şiddetlenmesinin ancak Kremlin’in en üst düzeyde bu yönde siyasi karar alması ile mümkün olabileceği notunu da düşmek gerekiyor” dedi.
Bakan Taran, “Rusya’nın amacı bizi Avrupa yolundan geri döndürmek ve Ukrayna’yı kendi kontrolü altına alabilmek” ifadelerini kullandı.
Bölgede Rusya’nın askeri hareketliliğinin artması, Moskova’nın Ukrayna’ya birliklerini göndermeye hazırlandığı şeklinde endişelere neden oluyor.
Doğu Ukrayna’da gerginliğin artması nedeniyle Rusya, bölgedeki vatandaşlarını korumak için müdahale tehdidinde de bulunuyor. Kremlin Sözcücü Dmitri Peskov, dün günü yaptığı açıklamada, çatışmaların artması durumunda meydana gelebilecek “insani felakete” seyirci kalmayacaklarını, vatandaşlarını korumak için gereken önlemlerin alınacağını belirtmişti.
Ayrıca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran ile bir araya geldiği öğrenildi.
Bakanlığın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin Türkiye’yi ziyareti dolayısıyla İstanbul’da bulunan Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede; ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konuları ile savunma sanayiinde iş birliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.”
Donbass gerilimi neden tırmandı?
Rusya destekli ayrılıkçı güçlerin Ukrayna ordu mevzilerine saldırmasının ardından yükselen gerilim, 26 Mart’ta 4 Ukraynalı askerin yaşamını yitirmesiyle zirveye çıktı.
Moskova-Kiev hattındaki gerilimde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un “Donbas’ta yeni bir savaş başlatmaya çalışanlar, Ukrayna’yı yok edecek” yönündeki tehdidinin ardından AB, ABD ve NATO’dan peş peşe açıklamalar geldi.
NATO, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını güçlendirmesinden endişe duyulduğunu belirtti.
Bir NATO yetkilisi, Moskova’nın barış görüşmelerinin altını oyduğunu ve Temmuz 2020’de varılan ateşkesi ihlal ettiğini dile getirdi.
Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde, ‘bağımsızlık’ ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana çatışmalar devam ediyor.
Çatışmalarda şu ana kadar 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği öngörülüyor.