‘Cumhur ittifakı’ adıyla bir araya gelen AKP ve MHP, 2019’daki seçimlere aynı çatı altında gidebilmek için hazırladığı kanun teklifini Meclis başkanlığına sunmuştu.
Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen Özel, sözlerine şöyle başladı: “Milli irade hırsızıdır bunlar, parlamentonun oturduğu temel dayanak bu. Siyasi yankesicilik dedik bunlara.”
Özel, grafiklerle olası bir sandık sonucunu anlattı: “Birkaç örnekle bakalım. 85 bin geçerli oy kullanılmış, iki milletvekili çıkıyor, birinci parti 30 bin alıyor. İkinci parti 25 bin almış, üçüncü 14 bin almış.
Normal şartlarda 1’inci ve 2’nci iki milletvekili alıyor, baraj ittifakı teklifinde gene aynı oylar alınıyor, kendi teklifinde dediği gibi 26 binle vekilliği ittifak alıyor. Bunlar birleşseler tek listeyle girseler 26 bin oy alsalar bir şey yok, ittifakın oy dağılımına bakarak 25 bin oyun vekil çıkartamadığı ama 14 bin oyun vekil çıkarttığı bir seçim düzenlemesi.”
Pusulada, iki partiye ait boşluğa basılması halinde de oyun geçerli sayılacağını hatırlatan Özel, sistemin iki partili olmasının istendiğini savundu.
Özel şöyle devam etti:
“CHP şunu söylüyor, ahlaksız teklif çok net, Bahçeli ve etrafında koltuğa muhtaç olanların kabul etmediği şu var, ittifakı siz kurun, iki partili sisteme götürmek istiyorlar ülkeyi, MHP’yi koluna almış bir yandan da CHP’ye göz kırpıyor, sen de diğer küçükleri yut diyor biz de yok böyle bir şey bizim seçmen yutma gibi bir derdimiz yok. Sıfır baraj bunun yolu. Her siyasi partinin lideri Mecliste temsil edilecek kötü bir şey mi bu.”
CHP’den kanun teklifi: Baraj kalksın
Öte yandan CHP, seçim barajının tamamen kaldırılmasına ilişkin bir kanun teklifi hazırladı.
CHP’nin TBMM’ye sunacağı teklifin gerekçe bölümünde, “Seçim Kanunu’ndaki yüzde 10’luk barajın kaldırılması ile, TBMM’de bütün siyasi görüşlerin temsil edilmesinin sağlanması ve böylece cumhuriyetimiz ile demokrasinin güçlendirilmesi amaçlanmıştır” denildi.
AKP ile seçim ittifakı yapma konusunda prensipte anlaşan MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Kasım ayında yaptığı açıklamada, ‘çok ağır’ olduğunu ifade ettiği yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi gerektiğini söylemişti.
AKP ile MHP’nin uzlaşarak sundukları seçim ittifakına ilişkin kanun teklifinde yüzde 10’luk seçim barajının korunması benimsenmişti. İttifak düzenlemesine göre, ittifak yapan partilerin tek tek seçim barajını geçmesi yerine, ittifakın aldığı toplam oyun yüzde 10’luk barajı aşması dikkate alınıyor.
Türkiye’de 1983 genel seçimlerinden bu yana %10 seçim barajı uygulanıyor.