Bunu telefonda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya kendisinin teklif ettiğini anlatan Çavuşoğlu, “Bu görev gücü sadece ABD’nin çekilme sürecine odaklanacak ve sık sık bir araya gelerek karşılıklı teklifleri değerlendirecek, yeni bilgilerle gelecek ve bu sürecin sorunsuz bir şekilde, koordineli bir şekilde gerçekleşmesi için bu mekanizmayı da devreye sokmuş olduk” diye konuştu.
Çavuşoğlu, ABD’nin Irak’ın işgalinin ardından Irak’tan çekilmesinin ciddi bir hata olduğunu, o süreçte ortaya çıkan boşluğun IŞİD’i yarattığını söyledi ve ekledi:
“İşte şimdi ABD çekilirken burada böyle bir vakumun, bir boşluğun oluşmaması gerekiyor ve bu boşluğun da teröristlerce veya rejim yanlılarının doldurmaması gerekiyor.”