Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan’ın görevden alınmasının ardından kayyım atanan belediyenin Sayıştay raporları ile belgelenen yolsuzlukları, Meclis gündemine taşındı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Siirt Belediyesi’nin 17 milyon TL olan borcunun kayyım atanmasının hemen ardından 18 milyon TL’ye, başkanlık sistemine geçişle birlikte ise 33 milyon TL’ye ulaştığını belirterek, Siirt Belediyesi ve Tapu Müdürlüğü’ndeki kayıtların karşılaştırılması sonucu 567 adet taşınmazın Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formu’nda yer almadığını, hatta böyle bir formun da hiç olmadığını söyledi.
Beştaş, Soylu’ya şu soruları sordu:
“Sayıştay denetim raporları ile ortaya çıkan hususlar araştırılmış mıdır? Elde edilen bulgular ne şekildedir?
Belediyelere atanan kayyumların bakanlığınıza bağlı atanmış bürokratlar olması nazara alındığında bir kamu çalışanının kamuyu bu denli zarara uğratmasının izahı nedir? Kayyumlar raporlarda yer alan yolsuzluk hadiselerini kendi iradeleri ile mi gerçekleştirmişlerdir? Bakanlığınıza bağlı bürokratların bu kadar çok kalemde hileli işlemler gerçekleştirmesi aynı zamanda bakanlığınızın sorumluluk alanına girmiyor mu?
Kayyum öncesi Siirt Belediyesine ait borç 17 milyon TL iken bunun kayyum sonrasında 1 milyon TL artış göstermesi, akabinde başkanlık sistemine geçişle beraber borcun katlanarak 33 milyon TL’ye çıkması kayyum ve başkanlık sisteminin halka ve kamuya zararlı uygulamalar olduğunu ortaya çıkarmıyor mu?
Kayyum atanmasından önce Siirt Belediyesi’nde herhangi bir yolsuzluk ortaya çıkmadığı halde belediye başkanlarının tutuklanmasının izahı nedir? Kamuyu zarara uğratmadıkları halde belediye başkanlarının tutuklanmasına mukabil, kamuyu milyonlarca lira zarara uğratan kayyumların hala görevde tutulma gerekçesi nedir?
Siirt’te Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formu’nun hiç oluşturulmaması ve 567 adet taşınmazın kayıtlarda yer almaması ile amaçlanan nedir? Bu 567 binanın akıbeti nedir? Buradan elde edilen meblağlar nereye yahut kime aktarılmıştır?
Kayyum uygulaması ne zaman sona erecektir?”