Araç sahipleriyle müşterilerin doğrudan irtibat kurmasını sağlayan Uber, Türkiye’de İstanbul, Bodrum ve Çeşme’de 3 binin üzerinde sürücüyle çalışıyor. 2009 yılında kurulan Uber, 83 ülkede 647 şehirde faal.
İstanbul büyükşehir belediyesi (İBB), akıllı cep telefonlarıyla en yakın taksinin çağırılabileceği ‘iTAKSİ’ sistemini mayıs ayında tanıtmıştı. Taksici dernek ve kooperatifleri, Uber’e karşı ‘mücadele’ etmek için düzenledikleri toplantıda ‘bildik söylem’de birleşmişti: “Bunlar tıpkı FETÖ örgütü gibi.”
‘İç güvenlik tehdidi’
Meslek odaları temsilcileri ve taksicilerin katılımıyla Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen Külünk, geçen yılın kasım ayına kadar 2 bin 873 Uber aracı ve 6 bin 600 Uber kullanıcısına para cezası kesildiğini, partisinin her zaman taksicilerin yanında olduğunu söyledi.
Taksiciler ve belediyelerin Uber’e karşı yeni bir strateji geliştirmesi gerektiğini, aksi halde ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini savunan AKP’li vekil, haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Türkiye’deki kullanıcıların erişimine engellenen rezervasyon portalı ‘Booking.com’la Uber arasında fark olmadığını, ikisinin de ‘düzeni bozucu’ hareket ettiğini, iç hukukta meşruiyetleri bulunmadığını ve vergi ödemediklerini kaydetti.
Uber’in müşterilerin yol, lokasyon ve kişisel bilgilerini sattığını iddia eden Külünk, “Uber, terör eylemlerinde ve yasadışı faaliyetlerde kullanışlı ve kayıtdışı bir ulaşım platformu olarak iç güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Çünkü kontrol altında değildir” dedi.