Su miktarının alınan kaloriye göre belirlenmesi gerektiğini de belirten uzmanlar, susuzluğun ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyerek uyarıyorlar. Uzmanlar, kadınlar için günde ortalam 2 litre, erkekler için ortalama 2.5 litre su öneriyor. .
İşte su içmenin faydaları…
Ağız kokusunu önler
Gün içinde az besin tüketimi ve yetersiz sıvı alımı nedeniyle tükürük miktarı azalabilir. Tükürük üretiminin azalması nedeniyle, ağız temizliği için gerekli olan sıvı yetersiz kalır. Bu durum da, ağız kokusuna neden olur. Su tüketimini dengelemek ağız kokusunu önlemede oldukça yardımcı olacaktır
Daha sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar
Yetersiz su tüketimi saç kuruluğuna, kırılmalara, kepeklenmeye ve saç kayıplarına neden olur. Su sadece nemlendirmez, vücudu temizleyerek sağlıklı, ipeksi ve parlak saçlara kavuşmamızı da sağlar.
Kas kitlesi fazla olanlar için daha çok gereklidir
Spor yaparken sağlığımızı korumak için düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli uyku ve yeterli su tüketimine dikkat etmemiz gerekir. Özellikle kas geliştirici antrenmanlar yapanlar için bu dört kural kilit bir öneme sahip.
Beyinsel faaliyetler için önemlidir
Susuzluk unutkanlığa sebep olur ve dikkat süresi ile hareket yeteneğini de olumsuz yönde etkiler.
Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye yardımcı olur
Gebelik döneminde vücudun daha fazla suya ihtiyacı vardır. Çünkü bebeğin gelişmesi, anne karnındaki sıvı içinde olur, annenin kan hacmi artar ve bu da daha fazla su ihtiyacı demektir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için, annenin artan su ihtiyacını karşılaması gerekir.
Kabızlığın önüne geçer
Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Ancak ne kadar lifli gıda tüketilirse tüketilsin, yeterince su içilmediğinde, alınan lifler vücutta etkin bir şekilde kullanılmaz. Yeterli su tüketimi sindirimi kolaylaştıracak ve sorunları ortadan kaldıracaktır.
Stresle savaşır
Susuz kalan beyin dokuları, su içmek için sürekli bir istek duymamıza neden olur ve suya erişimin olmadığı durumlarda kendimizi gergin hissederiz.
Böbrek taşı riskini azaltır
Yabancı ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzak tutan böbrekler, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bu işlemi gerçekleştirmekte zorlanır.
Kalp dostudur
Kanımız, hücreler için gerekli oksijeni ve diğer maddeleri su ile birlikte daha hızlı taşır. Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalabilir ve bu da dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek kalbe düşen yükü artırır.
Reflü ile savaşır
Su,tedavi edilmediği durumda yemek borusu kanserine dönüşme ihtimali bulunan reflünün en büyük düşmanıdır. Su içmek bazı hastalarda reflünün etkisini azaltırken, bazı hastalarda tamamen iyileşme dahi görülür.