Sigara dumanında insan vücuduna zararlı 4000’den fazla madde bulunuyor. Üstelik bu zarar sadece içenle sınırlı kalmıyor, sigara dumanı pasif içicilere de bağımlısı kadar zarar veriyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişi tütün ürünlerinin kullanımından kaynaklanan sorunlar nedeniyle ölüyor. Örgüt, tütünün sağlık üzerinde yarattığı bu tehlikeye her yıl, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ile dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği de Dünya Tütünsüz Gününde sigaranın kanserle ilişkisine vurgu yapmak için İstanbul’da bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan dernek genel sekreteri Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, kanserin günümüzde ölüm nedenleri arasında 2. sırada olduğunu, sigara ve diğer tütün ürünlerinin savaşılması gereken kanser nedenlerinin başında geldiğini vurguladı.
KANSERDEN ÖLÜMLERİN YÜZDE 30’UNDAN SİGARA SORUMLU
Sigara, akciğer kanserlerinin birinci nedeni olarak gösteriliyor. Yanı sıra ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane ve pankreas kanserlerinin de önemli nedenleri arasında. Prof. Uluç’un verdiği rakamlar, sigaranın yarattığı tehlikeyi bir kez daha ortaya koyuyor:
“Kanserden ölümlerin %30’undan, akciğer kanseri vakalarının ise yaklaşık %90’ından sigara sorumludur. Sigaradan uzak durarak tüm kanserlerin yüzde 60 ile 80’inden, akciğer kanserlerinin de %90’ından korunmak mümkündür.”
E-SİGARA DA ZARARLI
Sigara endüstrisinin daha çok gençleri hedef aldığını belirten Prof. Uluç’un dikkat çektiği bir diğer nokta ise elektronik sigara. Bir dönem masum olduğu ve sigarayı bıraktırdığı yönünde iddialar bulunan e-sigaranın, normal sigaradan hiçbir farkı olmadığına vurgu yapan Prof. Uluç, her ikisinin de sağlık için son derece zararlı olduğunu dile getirdi.
“DUMANSIZ HAVA SAHASININ OLUMLU ETKİLERİ 10 YIL SONRA GÖRÜLECEK”
Bir ülkede tütün kullanımı azaldıkça akciğer kanserinin de azaldığını kaydeden Uluç, sigara yasaklarına vurgu yaptı ve denetimlerin daha sıkı yapılması gerektiğini söyledi:
“Türkiye’de son yıllarda başarıyla uygulanan dumansız hava sahası gibi önlemler sayesinde sigara kullananların sayısında azalma sağlanmıştır. Bu azalma, özellikle erkeklerdeki akciğer kanseri görülme sıklığına da yansımaya başlamıştır. Sigara yasağının olumlu etkileri gelecek 10 yıl içinde akciğer kanseri ve buna bağlı ölümlerde kaydedilen azalmayla görülecektir. Ancak yasağın ilk başladığı döneme göre denetimlerde gevşeme olduğu, halka açık bazı sosyal alanlarda bu yasağa uyulmadığı görülmektedir.”
“İMMÜNOTERAPİ KANSER TEDAVİSİNİN BELKEMİĞİ OLABİLİR”
Görülme sıklığında artış olmakla beraber, kanser tedavisinde sağlanan gelişmelerin yüz güldürücü olduğunu söyleyen Prof. Uluç, akıllı moleküller ve immünoterapinin altını çizdi, bu yöntemlerin kanserle mücadeledeki çok önemli silahlar olduğunu aktardı.
Son yıllarda akciğer kanserinde en umut verici sonuçların immünoterapi çalışmalarından gelmeye başladığını söyleyen Uluç, “Kısa bir gelecekte bu ilaçların piyasaya çıkması beklenmektedir. İmmünoterapi akciğer kanseri dışında melanom, böbrek tümörleri gibi kanser türlerinde de etkilidir. Melanomda standart tedavi haline gelmiştir. İmmünoterapilerin, gelecek 10 yılda kanser tedavisinin belkemiğini oluşturması ve kanserlerin %60’ında kullanılmaya başlanması beklenmektedir” dedi.
KAYNAK: NTV