Sivrisinek virüsü, kanıyla beslendiği kuşlardan alarak insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırabiliyor.
Nadir de olsa hasta anneden doğum yoluyla bebeğe ya da hasta kişinin sağlıklı kişiye kan vermesi halinde veya hasta kişiden yapılan organ nakillerinde de virüs bulaşabiliyor.
Virüsün daha çok dünyanın orta kuşağındaki ülkelerde görüldüğünü belirten Prof. Dr Kenan Keskin, “Virüs Avrupa, Orta Doğu, Avustralya, Asya’nın bazı bölgeleri ve Afrika’da yayıldığı biliniyor. ABD’de Havai ve Alaska hariç 48 eyalette bu virüse rastlanmakla birlikte her yaz bu bölgelerde salgınlar da görülmektedir.” diyor.
Sivrisinekle temasın ardından hastalığın 100 kişiden 20’sinde gelişebildiğini dile getiren Prof. Dr. Keskin, AA’ya yaptığı açıklamada, hastaların önemli bir kısmının tamamen iyileşebileceğini ancak yorgunluk ve halsizliğin, haftalar veya aylarca devam edebileceğini ifade ediyor.
Prof. Dr. Keskin, sivrisinek ısırığından 2 gün sonra başlayan halsizlik durumuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor:
“Virüsün kuluçka süresi 2-14 gün arasında. Eğer kişide 2-14 gün öncesinde sivrisinek teması meydana gelmişse ve sivrisinek ısırığından 2 gün sonra halsizlik başladıysa dikkat”