Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), geçtiğimiz Ağustos ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu açıkladı. Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan devasa sorunların devam ettiğine dikkati çeken raporda, “Ağustos ayında da yine basın özgürlüğünü ayaklar altına alan uygulamalarla karşı karşıya kaldık. Artık rutin hale gelen gazetecilerin gözaltına alınması, haber takiplerinin engellenmesi, saldırıya uğramaları, haklarında soruşturma ve davaların açılması cezaevine konulmasının yanında neredeyse çalışamaz hale getirilmeye çalışıldıklarına şahit oluyoruz” diye belirtildi.
‘SANSÜR KURULU’
Gazetecilerin yaptıkları haberlerin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından sürekli takibe alındığı üzerinde durulan raporda, “Aslında bir sansür kurulu gibi çalışan yapı tarafından takip altına alınıyor, ilgili hâkimliklere şikâyet ediliyor ve nihayetinde mahkemeler haberlere erişim engeli getiriyor. Yine internet siteleri ve haber ajanslarının alan adları ‘Milli Güvenlik ve Kamu Düzeninin Korunması’ adıyla ilginç bir yasa gerekçe gösterilerek kapatılıyor” denildi.
GEÇEN YIL 467 BİN 11 WEB SİTESİ ENGELLENDİ
İfade Özgürlüğü Derneği’nin “EngelliWeb 2020 Raporu”nun verilerine de değinen raporda, şu veriler paylaşıldı: “2020 sonu itibarıyla 467 bin 11 web sitesi, 764 farklı kurum tarafından verilen 408 bin 808 farklı kararla erişime engellendi. Derneğin raporlama çalışması kapsamında tespit edildiği kadarı ile 2020 yılında 150 bin URL adresine, 7 bin 500 Twitter hesabına, 50 bin tweete, 12 bin YouTube videosuna, 8 bin Facebook içeriğine ve 6 bin 800 Instagram içeriğine de 5651 sayılı Kanun ve diğer hükümlere istinaden erişim engeli getirildi.”
‘RTÜK BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE’
DFG raporunda Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) sansür kararları da yer aldı. Bu konuda “Ülke genelinde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili yapılan haberleri cezalandıran RTÜK, bu cezaları vermeden önce adeta tehdit edercesine yayın kuruluşlarından sansür talebinde bulunmuş, vereceği cezaları bir nevi önceden duyurmuştu. Kurulun bu yaklaşımı basın özgürlüğüne vurulmuş açık bir darbedir” değerlendirmelerinde bulunuldu.
‘GERÇEKLERDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ’
Raporun devamında şunlar kaydedildi: “Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere mevcut iktidarın yaratmak istediği basın ve medya; halktan kopuk, olan bitene gözünü kapatan, iktidarı pohpohlayan ve muhalif sesleri haberlerine, ekranlarına taşımayan bir medyadır. Onlar için makbul gazeteci; devlet kurumlarınca yapılan açıklamalarla yetinen, araştırıp soruşturmayan, toplumun sorunlarını dile getirmeyen gazetecidir. Buna itiraz eden ve bu yaklaşımı kabul etmeyen gazeteci ise susturulması gereken gazetecidir. Ancak şu iyi bilinmeli ki; gerçeklerden taviz vermeyen cesur gazeteciler vardır ve hakikatleri gözlerine soka soka söylemeye, yazmaya, göstermeye devam edeceklerdir. Ve bu gerçeği hiçbir baskı aracı, zor ve sansür değiştiremeyecektir.”
Ağustos ayında yaşanan hak ihlalleri raporda şu şekilde sıralandı:
* Gözaltına Alınan Gazeteciler: 5
* Yaşamını Yitiren Gazeteciler: 1
* Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 8
* Tehdit ve Ajanlık Dayatması: 1
* Haber Takibi Engellenen Gazeteciler: 9 olay
* Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 8
* Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 3
* Cezalandırılan Gazeteciler: 2 kişiye; 10 yıl 5 ay 22 gün hapis cezası
* RTÜK Cezaları: 6 kanala 11 ceza
* İnternet Erişim Engeli: 211 haber, 6 internet sitesi
* İşine Son Veriler Gazeteciler: 51
* Basın Kartı İptal Edilen Gazeteciler: 1
* Tutuklu Gazeteci Sayısı: 63