Gülen cemaatinin finansal yapılanması iddiasıyla başlatılan ve ünlü restoran zinciri Maydonoz Döner’e kayyımla sonuçlanan operasyonun medyaya servis edildiği gibi çalışan ihbarı değil şirketin rüşveti vermemesi üzerine başlatıldığı ortaya çıktı
Medyaya servis edilen haberlerde Maydonoz Döner soruşturmasının ‘etkin pişmanlıktan’ faydalanan R.Ö. isimli çalışanın, CİMER’e yaptığı şikayet başvurusuyla başladığı iddia edildi.
Haberlerde kendisine yüzde 5 hisse payı verilmediğini iddia eden R.Ö.’nin şikayet dilekçesinde, “Kamudan atılan, haklarında ihraç olan kişiler 3-4 ay içinde çok hızlı biçimde büyüdü. Yöneticilerin bir bölümü ‘mahrem hizmeti’ görmüştü. Benim üssüm kamudan ihraçtı” dediği öne sürüldü.
SUÇLAMA: İHRAÇ EDİLEN KİŞİLER NASIL BU KADAR BÜYÜDÜ?
Haberlerde operasyon kapsamında alınan ifadelerde, döner restoran zincirinde hisse payı ile ortaklık verilen kişilerin daha önce adli işlem geçirmelerine rağmen etkin pişmanlıktan faydalanmayan kişiler arasından seçildiği, R.Ö’nün de döner restoran zincirinde “müdür ya da yönetici olarak çalışabileceği”, “zamanla hissedar olup ekstra para kazanabileceği” vaadiyle işe alındığını, etkin pişmanlıktan faydalandığı öğrenilince ortaklık alamadığını söylediği savunuldu.
Haberlere göre daha önce kamudan ihraç edilen İ.B. ve A.T’nin mağazada resmi olarak ortaklıkları bulunduğunu öne süren R.Ö, “Bu kişilerin 3-4 aylık süreçte çok hızlı bir şekilde büyümeye gittiklerini gördüm. Haklarında yargılama ve ihraç kaydı olan bu kişilerin bu kadar hızlı bir şekilde nasıl büyüdüklerini bilmiyorum.” ifadesini kullandı.
HARAÇ VERMEYEN ŞİRKETLERE TERÖR FİNANSMANI SUÇLAMASI
Ancak edinilen bilgilere göre soruşturma iddia edildiği şekilde başlamadı. Operasyon Maydonoz Döner yönetiminin haraç vermeyi kabul etmemesi nedeniyle başladı. Kronos’un ulaştığı bir kaynak AKP iktidarında şirketlere kayyım atama ve çökme sürecine dair çarpıcı bilgiler verdi.
İddiaya göre sistem şöyle işliyor:
- AKP iktidarının büyüyen şirketlerden haraç adı altında rüşvet istiyor. Haraç vermeyen şirket ile ilgili MİT merkezli olan çete yargıda dosya hazırlatıyor.
- Daha sonra bir söz konusu şirket hazırlanan bu dosya üzerinden tehdit ediliyor.
- Tehdide rağmen haraç vermeyen şirkete soruşturma için bir ‘itirafcı’ devreye giriyor.
- Böylece haraç vermeye yanaşmayan şirketler biat ettiriliyor.
- Biat etmeyenler şirketler ya satılıyor ya da yatırımının bir kısmını yurt dışına çıkarıyor.
Edinilen bilgilere göre soruşturma kapsamında gözaltına alınan 353 kişiye nasıl tanıştınız, finansal destek aldınız mı, aldıysanız nerden aldınız, KHK ile ihraç edilenlere yardım yaptınız mı, Himmet toplantına katıldınız mı, gibi sorular soruldu.
NE OLMUŞTU?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 21 Şubat’ta sosyal medya hesabından, Antalya merkezli 31 ilde bir döner restoran zinciri üzerinden Gülen cemaatine finansman sağladıkları iddiasıyla aralarında kamu personeli 10 kişinin de bulunduğu 353 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.
Maydonoz Döner’in yönetimine kayyım atanmıştı.