Willis’in ailesi tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, 67 yaşındaki aktörün afazi hastalığına yakalandığı ve emekli olacağı kaydedildi.
Açıklamada, “Ailesi olarak, sevgili Bruce’umuzun bazı sağlık sorunları yaşadığını ve yakın zamanda bilişsel yeteneklerini etkileyen afazi teşhisi konduğunu paylaşmak istedik. Bu nedenle kariyerini bırakıyor.” ifadesine yer verildi.
1970’lerin sonunda Broadway’da sahne alarak oyunculuğa başlayan Willis, kariyeri boyunca Moonlight, Pulp Fiction ve Die Hard gibi öne çıkan onlarca filmde başrol oynadı.
Afazi nedir?
Afazi konuşma, yazma ve anlama yeteneklerini etkileyerek insanın iletişim kurmasını engelleyen bir hastalık olarak biliniyor.
Afazi durumu, bir şeyi ifade etmeyi ve anlamayı zorlaştırarak imkansız hale getiriyor. Bozukluk, beynin tipik olarak sol tarafında yer alan dil işlevlerinden sorumlu kısımların hasar görmesinden kaynaklanıyor.
Sağlık uzmanlarına göre afazi vakaları beyindeki nörolojik değişikliklerden kaynaklanıyor. New York Times’a hastalıkla ilgili konuşan Cleveland Hastanesi Serebrovasküler Merkezin direktörü Dr. Shazam Hussain, genel olarak beyin hasarıyla sonuçlanan felçlerin, bu duruma neden olduğunu söyledi.
Ancak afazi, bunama ve Alzheimer hastalığı gibi dejeneratif koşullardan da kaynaklanabiliyor. Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü’ne göre kafaya alınan şiddetli darbelerde oluşan beyin yaralanmaları, beyin tümörü ve beyin enfeksiyonları da diğer tetikleyiciler arasında.
Afazi kendini nasıl gösterir? Belirtileri neler?
Dr. Hussain’e göre bunun çeşitli türleri var ve ağır afazisi olanlar tam cümle kurmakta veya aradıkları kelimeleri bulmakta zorlanıyor.
Bazı sözcükleri hatırlamakta da güçlük çeken afazi hastaları, cümlelerinin ortasında uzun süre duraklayabiliyor.
Sohbet ortamında konuşmaları takip edememe de bu hastalığın kendini gösterme şekilleri arasında sayılıyor.
Genel anlamda en çok rastlanan belirtiler konuşma, anlama, okuma ve yazmanın bulunduğu ana dil modalitesinin ciddi şekilde bozulması gösteriliyor.
Afazinin tedavisi var mı?
Afaziyi önlemek için sonuç veren bir teknik yok. Uzmanlar, dengeli beslenme ve egzersiz yapmayı tavsiye ediyor ve yüksek tansiyon ile kolesterol gibi felci tetikleyebilecek risk faktörlerinden kaçınmayı öneriyor.
New York Times’a konuşan Dr. Hussain, “Beyninizi genel olarak ne kadar sağlıklı tutabilirseniz, bu veya diğer sorunların gelişme şansı o kadar az olur” diyor.
Kesin bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen afazili hastalar konuşma ve mesleki terapi alabiliyor.