Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, “Kenarından köşesinden dolaşmayacağım. İnternetin daraltılması çok açık olarak milli egemenliğe darbe olur” diyerek, oylar sayılırken internetin kesilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
KRT’de Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programında TBB’nin seçim hazırlıklarını anlatan Sağkan, internet daraltmasına karşı da hazırlık yaptıklarını vurguladı ve ıslak imzalı tutanak edinmenin önemli olduğunu belirtti. Deprem sonrasında sosyal medyada bant daraltılmasına ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Cumhurbaşkanlığı’nı işaret ettiğine dikkati çeken Sağkan, özetle şunları söyledi:
“En büyük sorun internetin kesilmesi. Bu kadar yoğun söyleme karşın internetin bir şekilde müdahale ile karşılaşması, daraltılması çok açık bir şekilde milli egemenliğe darbe olur. Kenarından köşesinden dolaşmayacağım. Bütün partiler sistemlerini kurdular, ıslak imzalı tutanakları kendi kurdukları platformlarda bir araya getirerek aldıkları oyu görebilecekler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde bu yaşandı. Sayın İmamoğlu ‘Benim aldığım oy budur, hakkımı yedirtmem’ diyebildi. Çünkü tutanaklar elindeydi. Net olarak görüyorlardı kazandıklarını.
“İnternet kısıtlanırsa çok açıkça milli egemenliğe vurulan darbedir”
Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri sandık güvenliğine ilişkin hazırlıklar yaptılar. Bu bu kadar net-ağır uyarılara rağmen internetin kısıtlanırsa çok açıkça milli egemenliğe vurulan bir darbedir. Böyle bir sorun yaşanmaması gerekiyor, ha buna rağmen yaşanırsa muhakkak ki farklı yöntemlerle insanlar internetin sağladığı farklı olanaklarla bunu aşmanın yoluna bakacaklar.
Ancak ne olursa olsun önemli olan ıslak imzalı tutanaklardır. 190 bin sandıktan ıslak imzalı tutanağımızı alırsak, interneti de kesseler, sosyal medyada bant daraltılması da olsa hiçbir şey değişmez. Gerçek veri o tutanaklardaki veridir. O veriler o gün değil de bir gün sonra gerçek sonucu ortaya çıkaracaktır. Sadece bu kadar bir sorun yaşanabilir.
Depremde internette daraltma
Biz bunu depremde yaşadık, maalesef çok acı bir tecrübeyle. Sosyal medyanın en insanı ihtiyaçlar için ivedi olarak kullanıldığı dönemde, yaklaşık 8 saat süreyle sosyal medyada bant daraltıldı. Enkaz altındaki insanlar iletişim kuramadılar, yardımlara ilişkin oluşturulan sosyal ağ kısıtlandı.
Türkiye Barolar Birliği olarak BTK’ya sorduk. Bize bir cevap geldi; ‘Evet daralttık. Cumhurbaşkanlığı’ndan talep gelmiştir ve mahkeme kararıyla bu karar hayata geçirilmiştir’ denildi. Sorumuza verilen yanıt çok açıklayıcı değildi, hangi mahkemeden bu karar alındı ve hangi gerekçeyle alındı, diye itiraz ettik Hâlâ bunu öğrenmeye çalışıyoruz. Öğrendiğimiz zaman ilgililerle ilgili suç duyurusu dahil gereğini yerine getireceğiz. Fakat şunu biliyoruz artık BTK kabul etti.
“TBB hukuki sorunlara hazır”
Türkiye’deki seçimlerde yaşanabilecek sorunların hukuki boyutlarına biz hazırız. TBB ve barolar hazır. Eğer ıslak imzalı tutanaklar elinizde varsa, yaşanacak tüm aksaklıklara rağmen gerekli yasal itiraz ve şikayet mekanizmalarını hayata geçirme şansımız var. Tabii asıl görev siyasi partilere düşüyor. Çünkü barolar gibi meslek kuruluşlarının, sivil organizasyonların tutanakları elde etme şansı yok. Biz gün içinde yaşanacak aksaklıklara hukuki bilgi ve birikimimizle nelerin yapılması gerektiği konusunda yol gösterecek makamlarız. Buna ilişkin hazırlıklarımızı yaptık, müşahitler için yapacakları itiraz ve şikayetlerin dilekçe örneklerini dahi hazırladık. 33 ayrı konuda dilekçe örneklerini hazırladık. Sadece adlarını soyadlarını yazıp vermeleri yeterli olsun diye. Bu kadar ciddi bir hazırlığı yürüttük. Ancak yasa diyor ki, ıslak imzalı tutanaklar siyasi partilerin sandık kurulu üyelerine ve veya müşahitlerine verilir. Sandık kurulunda üyelerinizi eksiksiz olarak bulundurursanız, müşahitlerinizin tamamı hazırsa zaten büyük oranda sandıklara ilişkin sorunların önüne geçilir.”