Firari üç sanık hakkında süren Sivas Katliamı davasında Cumhuriyet savcısı, 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etmişti. Mahkeme, savcının mütalaasını kabul etti. Firari sanıkların yargılandığı son dava da düştü. Karar, salonda protesto edildi.
Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te 35 kişinin yanarak hayatını kaybettiği Madımak Katliamı’na ilişkin görülen son dava, firari sanıklar Murat Sonkur, Murat Karataş ve Eren Ceylan hakkında Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Haklarında kırmızı bülten çıkarılan üç firari sanığın yurt dışında yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak yıllardır firari sanıklar yakalanamadı. 2 Temmuz 2023 tarihinde ise Sivas Katliamı’nın üzerinden 30 yıl geçti.
Karar, protesto edildi
Aleviler, Sivas Madımak katliamı davasında zaman aşımı kararını adliye içinde oturma eylemi yaparak protesto etti. Polis, adliye önünde Alevi kurumlarının basın açıklaması yapmasına ise izin vermedi. Grup, Adliye önünde “Sivası yakanlar, AKP’yi kuranlar” sloganları attı.
Davanın bugüne kadar uzatılmış olması 2 Temmuz’da dolan 30 yıllık “zaman aşımı”nın beklenmesiyle davayı düşürme çabası olarak yorumlanırken Cumhuriyet savcısı, 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etti. Ancak müşteki avukatları Sivas Katliamı’nın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ve zaman aşımının bu davada uygulanamayacağını vurgulamıştı.
Erdoğan, Sivas Katliamı hükümlüsü Hayrettin Gül’ü affetmişti
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Madımak katliamının asli faillerinden Hayrettin Gül’ün kalan cezasını “hastalık gerekçesiyle” kaldırmıştı. Bu, Erdoğan’ın Madımak failleri için kullandığı ikinci af yetkisi oldu. Erdoğan, üç yıl önce de af yetkisini, Madımak katliamından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Ahmet Turan Kılıç için kullanmıştı. Almanya’dan sınır dışı edilmesinin ardından 2003 yılında cezaevine giren Hayrettin Gül, Erdoğan’ın getirdiği afla Madımak katliamı nedeniyle sadece 20 yıl cezaevinde yatmış oldu.