Gizli tanık ifadesi, yaptığı telefon görüşmeleri ve haberleri suç olarak iddianameye konulan Gök, savunmasında 17 yıldır gazeteci olduğunu ve şu ana kadar tekzip edilmiş bir haberinin bile olmadığını söyleyerek beraatini istedi.
Mahkeme heyeti, Gök’ün yurt dışı yasağını kaldırdı ve duruşmayı 3 Haziran’a erteledi.
Abdurrahman Gök, 2017’de Diyarbakır’daki nevruzda polislerin kurşunuyla öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un vurulma anını çektiği fotoğraflarla tanınıyor.
O fotoğarflar sayesinde Kurkut’un ölümüne sebep olan polisler yargılanmış, mahkeme Kurkut’iun “seken kurşunla” vurulduğu kararına vararak yargılanan polisi beraat etmişti.
Duruşmadan sonra BBC Türkçe’ye kısa bir açıklama yapan Abdurrahman Gök şunları söyledi:
”Aslında gazeteci olduğuma iddia makamı ve kolluk güçleri de tescil etti böylece, ama şöyle bir iddia öne sürüyorlar: Gazeteci ama makbul gazeteci değil! Örgütün bünyesinde KCK basın yayın taleplerine göre haber yaptığıma ikna olmuşlar. 17 yıldır gazetecilik yaptığımı, tek bir haberimin bile yalanlanmadığını söyledim. Açılan tüm soruşturmalar da takipsizlikle sonuçlandı. Umarım bu mahkeme de beraatle sonuçlanır.”
“Ara duruşma yapılırsa Sabır denen gizli tanık ifadeleri doğrultusunda ceza alan birçok kişi varmış ama onu dinlediklerinde bunun nasıl bir kurgu olduğu da anlaşılır. Ben ihbar sonucunda gözaltına alınmıştım ama ihbara hiç değinilmiyor. Sabır gizli tanığın ifadesi dosyaya temel olmuş. Ama benim telefonum dinlenmiş, yani Sabır’dan çok önce dinlemeye başlamışlar. Yine de dosyayı onun ifadeleri üzerinden hazırlamışlar. Böyle bir yargılamayı neye göre açıklayacağımızı bilemiyorum doğrusu.”
KAYNAK: BBC TÜRKÇE – HATİCE KAMER