Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremde merkez üssüne yaklaşık 80 kilometre mesafede bulunan Gaziantep’te de büyük yıkım yaşandı.
AFAD’ın yaptığı en son açıklamaya göre Gaziantep’te şimdiye kadar 500’e yakın kişi hayatını kaybetti.
Evleri yıkılan ya da hasar görenler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tesislerde, spor salonu, müze, sanat merkezi gibi yerlerde konaklıyor, yeme içme ve ısınma hizmeti veriyor.
Belediye Başkanı Fatma Şahin, Salı günü depremden sonra kapanan Gaziantep-Nurdağı otoyolundaki çalışmaların incelendiğini ve yolun yakın zamanda trafiğe açılacağını açıkladı.
Şahin Pazartesi akşamı Cüneyt Özdemir’in programına katılarak 60 bin nüfusu olan İslahiye ilçesi için “yarısından çoğu yok” dedi, binaların yarısının kullanılamaz durumda olduğunu söyledi:
“Şehrin yarısından çoğu evine giremiyor, yani 1 milyon kişi. Spor salonları, sosyal tesisler, camiler her yer açık. Doğalgaz olmadığı için ekmek üretiminde sorun yaşanıyor. Acil olarak ekmek ve battaniye ihtiyacımız var. Böyle büyük bir felaket görmedim ben.”
Şehirde arama kurtarma çalışmaları, 1 derece hava sıcaklığı ve kar yağışlı koşullarda devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının 0’ın altına ineceği tahminlerini yayımladı.
BOTAŞ, deprem nedeniyle Kahramanmaraş-Gaziantep doğalgaz iletim hattında hasar oluştuğunu, bu nedenle Gaziantep dahil çok sayıda il ve ilçeye doğal gaz akışının durdurulduğunu açıkladı.
Tarihi kale yıkıldı
Dün Gaziantep kent merkezinde bulunan ve yakın zaman önce restore edilen tarihi kalede yıkım meydana geldi.
Ajanslarda yer alan fotoğraflarda, bundan yaklaşık 2000 yıl önce Bizanslılar tarafından kullanıldığı bilinen kaleden kopan taş parçalarının aşağıdaki yola düştüğü ancak kalenin ayakta kalan duvarlarının olduğu görülüyor.