Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Gündem

Emniyet, milyonlarca kişiyi alışveriş siteleri üzerinden fişlemiş

2022-07-02
Emniyet, milyonlarca kişiyi alışveriş siteleri üzerinden fişlemiş
Share on FacebookShare on Twitter

İnsan hakları hukuku uzmanı Dr. Gökhan Güneş, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ATAÇ isimli bilgisayar programı üzerinden milyonlarca insanı fişlemesinin belgelerini yayınladı. Güneş, milyonlarca kişinin alışveriş yaparken ya da resmi işlem gerçekleştirirken bildirdiği tüm telefon numaralarının nasıl bu kurum ya da firmalar tarafından ATAÇ’a aktarıldığını tek tek anlattı.

 

Dr. Gökhan Güneş, Emniyetin, “Analizcinin Takım Çantası” olarak kısalttığı bu programda; hakkında soruşturma olmayan milyonlarca kişinin hakim kararı olmadan elde edilmiş HTS kayıtlarının, MERNİS bilgilerinin, oy kullandıkları yerlerin, SGK kayıtlarının, UYAP kayıtlarının, birinci derece yakınlarının telefon bilgelerinin yer aldığı devasa bir bilgi kaynağının yer aldığını kaydetti.

 

2. hakkında soruşturma olmayan milyonlarca kişinin hakim kararı olmadan elde edilmiş HTS kayıtlarının, MERNİS bilgilerinin, oy kullandıkları yerlerin, SGK kayıtlarının, UYAP kayıtlarının, birinci derece yakınlarının telefon bilgelerinin yer aldığı devasa bir bilgi havuzudur. pic.twitter.com/PytQVVOAEt

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

Konuya ilişkin geniş analizi daha sonra yapacağını kaydeden Güneş, “Ancak, bugün milyonlarca kişinin alışveriş yaparken ya da resmi işlem gerçekleştirirken bildirdiği tüm telefon numaralarının nasıl bu kurum ya da firmalar tarafından ATAÇ’a aktarıldığını anlatacağım” dedi.

 

4. Sadece 3 rapordan hareketle tespit edebildiğim firma ve kurumlar şunlardır; @hepsiburada,@sahibindencom,@n11com,@ciceksepeti,@DominosTR,@englishhometr,@MadameCocoTR,@morhippo2,@KaracaHome,@Etstur ,@SefaMervecom,@tnb_resmi,@gibsosyalmedya,@igdaskurumsal,@MHRS_182,@yemeksepeti pic.twitter.com/PYQmokcJox

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

HEPSİBURADA, SAHİBİNDEN, ÇİÇEKSEPETİ, DOMİNOS, ETS TUR… 

 

Güneş’in yayınladığı belgelere göre; çok sayıda internet üzerinden satış yapan firmaya müşteriler tarafından verilen özel bilgiler ATAÇ isimli programa aktarıldı. ATAÇ’a alışveriş siteleri Hepsi Burada, Sahibinden, n11, Çiçek Sepeti, Dominos pizza, English Home, Madame Coco, Morhippo, Karaca Home, ETS Tur, Sefa Merve gibi sitelerin yanı sıra  devletin resmi kurumlarındaki kişisel bilgiler ve telefon numaraları da bu sisteme aktarıldı.

 

6.telefon numarasını bildirmeniz halinde sizin veya telefonunu verdiğiniz o kişinin ankesör soruşturmasına dahil edilmesi artık işten bile değildir.Zira programın çalışma mantığı gereği, TC kimlik numaranızla birlikte beyan ettiğiniz her telefon numarası sizinmiş gibi görünmekte,

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

‘GÖRÜŞME DAHİ GERÇEKLEŞMEYEN HTS KAYDINA DAYANILARAK HAYATINIZ KARARACAK’ 

 

Güneş, şöyle devam etti: “E-Arşiv, Sürücü belgesi başvuruları, Emniyetteki ifadelerde verilen numaralar ve UYAP’ta kayıtlı tüm telefon numaraları. Evet yanlış okumadınız, alışveriş ya da resmi bir işlem sırasında kendinize ya da başka birine ait olan telefon numarasını bildirmeniz halinde sizin veya telefonunu verdiğiniz o kişinin ankesör soruşturmasına dahil edilmesi artık işten bile değildir. Zira programın çalışma mantığı gereği, TC kimlik numaranızla birlikte beyan ettiğiniz her telefon numarası sizinmiş gibi görünmekte, bu numaranın her hangi bir ankesörlü telefondan aranması halinde ya da sizin telefonunuzun başka biri tarafından kendi telefonu gibi verilmesi halinde, siz ve birinci derece yakınlarınız radara takılacak ve yıllar önce kimin aradığı, ne konuşulduğu belli olmayan ve hatta görüşme dahi gerçekleşmeyen HTS kaydına dayanılarak hayatınız kararacaktır. Tıpkı şimdi hayatı kararan on binlerce kişi gibi!”

 

8. ne konuşulduğu belli olmayan ve hatta görüşme dahi gerçekleşmeyen HTS kaydına dayanılarak hayatınız kararacaktır. Tıpkı şimdi hayatı kararan on binlerce kişi gibi!
Bu firmalardan verilerin alınmasına ilişkin her hangi bir mahkeme kararı olmadığı gibi

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

‘ÖZEL ŞİRKETLERDEN KİŞİSEL VERİLERİN ALINMASI YASAL DEĞİL’

 

Özel şirketlerden bilgilerin alınmasına yönelik mahkeme kararı olmadığını vurgulayan Güneş, paylaşımına şöyle devam etti: “Olabilmesi de zaten mümkün değildir. Tamamıyla hukuka aykırı olan ve Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun gereğince ciddi müeyyide gerektiren bu veriler, hukuka aykırı şekilde alınıp mahkemelerde aleni hale getirilmiş ve ilgililerin özel yaşama saygı hakları açıkça ihlal edilmiştir. Acaba bu firmalar, bu kişisel verileri hangi yetkiyle göndermişler ve belki de müşterilerinin terör örgütü üyeliğiyle suçlanmasına sebep olmuşlardır? Bu firmaların bu konuda bir açıklaması olacak mıdır? Yine, bir eczacı kalfasının hastadan izinsiz bir ilacının fotoğrafını paylaşmasını veya bir havayolu şirketinin yaptığı hizmetle ilgili olmamasına rağmen müşterinin kimliğinin din hanesinin bulunduğu yüzünün fotokopisini çekmesini veri ihlali sayan veservet denebilecek para cezaları kesen Kişisel Verileri Koruma Kurumu, acaba milyonlarca kişinin verilerinin paylaşıldığı bu olayla ilgili nasıl bir tavır alacaktır?” 

 

10. ilgililerin özel yaşama saygı hakları açıkça ihlal edilmiştir.
Acaba bu firmalar, bu kişisel verileri hangi yetkiyle göndermişler ve belki de müşterilerinin terör örgütü üyeliğiyle suçlanmasına sebep olmuşlardır? Bu firmaların bu konuda bir açıklaması olacak mıdır?

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

‘BU PROGRAMLA TUTUKLANMAYACAK KİŞİ YOK’

 

Güneş, programın hiçbir yasal dayanağının olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Hiçbir yasal dayanağı olmayan, her türlü veri ekleme ve çıkarmaya müsait bu programda; hakkında soruşturma dahi olmayan milyonlarca kişinin kişisel verisinin bulunduğu düşünüldüğünde, özellikle seçim öncesi hakkında ankesör araması var denilerek tutuklanmayacak tek kişi yoktur!

 

12. servet denebilecek para cezaları kesen Kişisel Verileri Koruma Kurumu (@KVKKurumu), acaba milyonlarca kişinin verilerinin paylaşıldığı bu olayla ilgili nasıl bir tavır alacaktır? https://t.co/kBLqOrjE9L

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

Zira mahkemeler için en önemli delil, bu programda ardışık ya da periyodik olarak arandığınıza ilişkin bir kaydın bildirilmesidir. Şu an ATAÇ’ta,19 bin adet ankesörlü telefonun HTS kaydı vardır. Bu telefonların toplam sayısı ise 80 bin civarıdır.

 

14.Zira mahkemeler için en önemli delil, bu programda ardışık ya da periyodik olarak arandığınıza ilişkin bir kaydın bildirilmesidir.
Şu an ATAÇ’ta,19 bin adet ankesörlü telefonun HTS kaydı vardır.Bu telefonların toplam sayısı ise 80 bin civarıdır. @ErtugrulGunay @cyberrights

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

Bu kadar çok ankesörden 6 yıllık içinde milyonlarca kişinin aranmış olabileceğini ve ankesör araması olmasa bile herkesin çok rahat ATAÇ’a eklenebileceğini tahmin etmek zor olmasa gerektir! İşte ankesör soruşturmaları bu kadar garabet ve hukuka aykırı delillerle yapılmaktadır.

 

16. Bu verilerin hukuka aykırı ve açık hak ihlali olduğunu bilen Emniyet, bu hususu raporuna yazarak topu adeta yargı mercilerine atmakta, 6 yıldır gırtlaklarına kadar suça batmış rejim yargıçları ise hukuka aykırı bu verilere dayanarak ceza vermekten hiç çekinmemektedirler. pic.twitter.com/9ml2V7uIAq

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) July 1, 2022

 

Bu verilerin hukuka aykırı ve açık hak ihlali olduğunu bilen Emniyet, bu hususu raporuna yazarak topu adeta yargı mercilerine atmakta, 6 yıldır gırtlaklarına kadar suça batmış rejim yargıçları ise hukuka aykırı bu verilere dayanarak ceza vermekten hiç çekinmemektedirler.”

ShareTweetShare
Önceki Haber

Açlık sınırının altında: Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL

Sonraki Haber

Varlık Barışı'nda başvuru süresi uzatıldı

BENZER HABERLER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Madem Bay Kemal ifadesini sevdi, öyleyse kendisine bundan sonra kullanabileceği yeni sloganını da vereyim:Bay Bay Kemal.” diyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Organize İşler filminin bir kesitiyle yanıt verdi.
Gündem

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a şarkılı ‘Bay bay Kemal’ yanıtı

2023-02-01
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecini hızlandırdı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, aday belirleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Buldan, "Şubat’ın ilk haftası" adayın isminin kamuoyuna açıklanabileceğini belirtti.
Gündem

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Cumhurbaşkanı adayımızı Şubat’ın ilk haftası açıklayabiliriz

2023-02-01
HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, HDP’nin ‘altılı masayla üç bakanlık için pazarlık yaptığını’ iddia eden AKP MYK üyesi Mücahit Birinci’yi yalanlayarak tepki gösterdi.
Gündem

‘HDP’ye üç bakanlık’ iddiası: Oluç’a göre yalan AKP’li Mücahit Birinci’nin fıtratı

2023-02-01
Hollanda ve İngiltere’nin ardından Beyoğlu’nda bulunan Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu da güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı.
Gündem

Hollanda ve İngiltere’nin ardından Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu da güvenlik gerekçesiyle kapatıldı

2023-02-01
İçişleri Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’de olası saldırılara ilişkin güvenlik uyarısının ardından açıklama yaparak güvenlik tedbirlerinin üst seviyeye çıkarıldığını bildirdi. Bakanlık, gözaltıların olduğunu da söyledi.
Gündem

ABD’nin uyarısı sonrası İçişleri’nden açıklama: Gözaltılar var

2023-01-31
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin detayları da kamuoyuna açıklandı.
Gündem

TBMM’ye sunulan EYT düzenlemesi ne içeriyor?

2023-01-30
Sonraki Haber
Varlık Barışı'nda başvuru süresi uzatıldı

Varlık Barışı'nda başvuru süresi uzatıldı

RTÜK, müzik kanallarına Mabel Matiz’in yeni şarkısını yayınlamama talimatı vermiş

RTÜK, müzik kanallarına Mabel Matiz’in yeni şarkısını yayınlamama talimatı vermiş

BM: Afganistan'da 1,2 milyon kız, ortaokul öğrenimini sürdüremiyor

BM: Afganistan'da 1,2 milyon kız, ortaokul öğrenimini sürdüremiyor

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler